Politie Twente

Zwolle, maandag 25 augustus 2008

Bovenregionale Recherche: VIER MANNEN EN EEN VROUW AANGEHOUDEN VOOR INSLUIPINGEN IN WONINGEN

De Bovenregionale Recherche Noord- en Oost-Nederland (BR NON) heeft, onder leiding van het Openbaar Ministerie Zwolle-Lelystad, dinsdag 19 augustus vier mannen en een vrouw aangehouden op verdenking van insluipingen in woningen in Noord- en Oost-Nederland, heling en witwassen. De strafbare feiten vonden met name plaats in Drenthe en Noord- en Oost-Gelderland.

Een 38-jarige man werd aangehouden in Hoenderlo, twee mannen van 30 jaar werden aangehouden in Coevorden en een 26-jarige man en 45-jarige vrouw werden aangehouden in Enschede. Alle verdachten zijn woonachtig in de omgeving Enschede/Oldenzaal. Meerdere aanhoudingen worden niet uitgesloten. Alle verdachten werden vrijdag 22 augustus voorgeleid bij de rechter-commissaris, die de bewaring voor veertien dagen heeft bevolen.

In beslag genomen

Negen woningen en een garagebox in Enschede, Oldenzaal en Hoenderloo werden doorzocht. Goederen, vermoedelijk afkomstig van insluipingen, zijn voor nader onderzoek in beslag genomen. Daarnaast zijn twee vuurwapens en een peperspray aangetroffen en in beslag genomen.

Onderzoek naar insluipingen

Binnen de onderzoeksperiode, van eind 2006 tot en met heden, heeft het onderzoeksteam zo'n 180 insluipingzaken nader bekeken. De aangehouden verdachten hebben zich vermoedelijk schuldig gemaakt aan meerdere insluipingen in woningen in heel Noord- en Oost-Nederland. Voorbeelden van plaatsen waar de insluipingen hebben plaatsgevonden zijn Elim, Hollandscheveld, Erica, maar ook Oldenzaal, Groenlo, Dedemsvaart en Apeldoorn. Voor welke insluipingen de verdachten verantwoordelijk zijn, wordt onderzocht.

Babbeltruc

Voornamelijk ouderen werden het slachtoffer van babbeltrucs. Men gaf zich uit als medewerker van de Thuiszorg. Terwijl één verdachte in gesprek ging met de bewoner, doorzochten de anderen de woningen en namen geld, sieraden en bankpasjes (al dan niet met pincode) mee. Soms belde men na de insluiping het slachtoffer en deed men zich voor als medewerker van een bank/politie. Door middel van de smoes dat men de pincode van de pas nodig had om de gevonden bankpas 'zogenaamd' te blokkeren, werd de pincode verkregen. Vervolgens werd op diverse plaatsen gepind met de gestolen pas.

De Bovenregionale Recherche Noord- en Oost-Nederland is in de maand februari van dit jaar gestart met het onderzoek naar aanleiding van informatie vanuit de politieregio Twente. Daar werden vele zaken met een vergelijkbare werkwijze gesignaleerd.

Oplichting aan de deur: wees alert!

De Bovenregionale Recherche wil naar aanleiding van dit onderzoek iedereen alert maken op het feit dat insluipingen en oplichting aan de deur, ondanks dat het de aandacht van de politie heeft, nog steeds voorkomen.

De Bovenregionale Recherche wil u laten weten dat, indien er iemand bij u aan de deur komt en zich voordoet als een medewerker van bijvoorbeeld de Thuiszorg, een bank of zelfs als iemand de politie, u in ieder geval dient te vragen naar een identiteitsbewijs. Controleer dat in de hand en wees alert. Medewerkers van bedrijven/organisaties komen niet onaangekondigd bij u aan de deur voor financiële zaken. Smoezen, bijvoorbeeld zoals in bovenstaand onderzoek, zijn altijd bedoeld om u op te lichten. Ga niet in op dergelijke verzoeken (hoe betrouwbaar en verzorgd de persoon ook lijkt), laat de persoon voor de deur niet binnen en geef NOOIT geld, uw pinpas en pincode af!

Vertrouwt u de situatie niet of bent u toch opgelicht, dan adviseert de Bovenregionale Recherche vooral aangifte te doen bij de politie! Neem contact op met de lokale politie of bel 0900-8844.

Voor meer informatie en suggesties ter voorkoming van oplichting aan de deur, kunt u bij de Bovenregionale Recherche, via het e-mailadres brnoninfo@brnon.politie.nl, de folder 'Oplichting aan de deur. Wat kunnen we er aan doen?' opvragen.

Noot voor de redactie (

Politie Twente