Vereniging Milieudefensie


Reactie op kritiek VNO-NCW

In de Telegraaf van 23 augustus noemt de heer Wientjes, voorzitter van werkgeversorganisatie VNO-NCW, Milieudefensie `ondemocratisch'. Dit oordeel is gebaseerd op het bezwaar dat wij eerder hebben aangetekend tegen de verbreding van de A4 bij Leiderdorp, en nu tegen de aanleg van de Tweede Maasvlakte. Het besluit tot deze projecten is democratisch tot stand gekomen, zo zegt Wientjes, dus de milieubeweging moet zich er niet meer tegen verzetten.

Frank Köhler, directeur van Milieudefensie: "De reden dat wij bezwaar aantekenen tegen de wegverbreding en tegen de Tweede Maasvlakte zijn de wettelijke luchtkwaliteitseisen. Normen op dit gebied zijn, op democratische wijze, tot stand gekomen om mensen te beschermen tegen plannen die ongezond veel luchtverontreiniging veroorzaken. Als de plannen die normen dreigen te overschrijden, zoals in deze gevallen, en de leefbaarheid in het geding is, trekken wij aan de bel. Daarbij maken we gebruik van de wettelijke bezwaarprocedure. Daar is niks ondemocratisch aan."

De Raad van State heeft vorig jaar met het bezwaar van Milieudefensie tegen de verbreding van de A4 ingestemd. In de berekeningen van Rijkswaterstaat was onvoldoende rekening gehouden met het feit dat door de verbreding ook de hoeveelheid verkeer, en dus de luchtverontreiniging, toeneemt.