Vereniging Milieudefensie


Subsidiestop Milieudefensie?

"Minister Cramer dreigt subsidies milieuclubs stop te zetten." Met die krantenkop kwam de discussie over een aantal activiteiten van Milieudefensie tot een (voorlopig?) hoogtepunt. De discussie begon bij de Raad voor de Nederlandse Detailhandel : "De overheid betaalt Milieudefensie om door ondeugdelijk onderzoek bedrijven en winkelketens kapot te maken." Dit sloeg op het jaarlijkse tuinmeubelonderzoek, dat mede met behulp van vrijwilligers, en dus onprofessioneel in de ogen van de RND, wordt uitgevoerd. Voor een reactie, zie
http://www.milieudefensie.nl/nieuws/reactie-op-kritiek-tuinmeubelonder zoek.

VNO-NCW haakte daar op aan door Milieudefensie `ondemocratisch' te noemen, naar aanleiding van onze wettelijke procedures tegen verbreding van de A4 bij Leiderdorp en tegen de Tweede Maasvlakte. Zie http://www.milieudefensie.nl/nieuws/reactie-op-kritiek-vno-ncw.

Minister Cramer zegt in reactie op alle commotie dat milieuorganisaties belangrijk zijn voor het betrekken van burgers bij milieubeleid, en daarom gesubsidieerd worden. "Het gaat om het bevorderen van maatschappelijk debat." Daarbij tekent zij aan: "Daar waar sprake is van een wel heel eenzijdig debat over milieukwesties (gestimuleerd door milieuorganisaties), een debat dat bovendien gebaseerd is op onjuiste of onvolledige informatie of dat op ondemocratische wijze wordt gevoerd, vind ik wel dat we als rijksoverheid zeer kritisch moeten zijn. Als daarvan sprake is, zal ik dan ook niet aarzelen dat in een gesprek met de betreffende milieuorganisatie aan de orde te stellen." Volgens haar woordvoerder wil Cramer met zowel VNO-NCW en de RND als met verschillende milieuorganisaties gaan praten om te kijken wat er nu eigenlijk aan de hand is.

Frank Köhler, directeur van Milieudefensie: "Laat ik voorop stellen dat Milieudefensie haar onderzoek zo gedegen mogelijk doet, en altijd hoor en wederhoor toepast. En dat we gebruik maken van wettelijke bezwaarprocedures kun je moeilijk ondemocratisch noemen. Wij zien de afspraak met de minister dan ook met vertrouwen tegemoet." Waarom dan alle ophef? Köhler: "Dat de uitkomsten van onze onderzoeken de achterblijvers in de branches waar het om gaat niet bevallen, is begrijpelijk. Wij zien de hype die nu is ontstaan daarom ook vooral als een teken dat onze kritiek effect heeft."