Ingezonden persbericht


Persbericht

Hortus botanicus Leiden

De Reuzenaronskelk staat in bloei!

Amorphophallus titanum toont zich op haar/zijn best


. Hortus maandagavond 25 augustus open tot 23.00 uur

Zondagavond 24 augustus leek het moment van bloei van de reuzenaronskelk al aangebroken maar het echte openen van het schutblad liet toch nog wat langer op zich wacht dan verwacht.

In de namiddag van maandag 25 augustus kwam er 'beweging' in het schutblad en momenteel is de typische aasgeur van de bloem al een heel klein beetje te ruiken. We verwachten dat deze zich in de avond meer zal ontwikkelen. De reuzenaronskelk is immers een nachtbloem en met de geur lokt de plant in het donker insecten aan om voor bestuiving te gaan zorgen. Dat gebeurt niet zo zeer in de Leidse Hortus maar wel in het grote, donkere tropische bos van Sumatra waar Amorphophallus titanum van oorsprong voor komt.

Wie de bloeiwijze op zijn best wil zien is vanavond in de Leidse Hortus tot 23.00 uur welkom. Ook morgen is de reuzenaronskelk nog imposant aanwezig. Na morgennacht is de bloei echt voorbij en geeft de bloeiwijze al haar energie aan het maken van zaden. Maar, helaas helaas, in de Leidse Hortus zal het niet zo ver komen. De plant kan niet zichzelf bestuiven en stuifmeel van een andere bloem is momenteel niet beschikbaar. Eenzame liefde in de kassen van de Leidse Hortus.

Gisteravond was toevallig ook Victoria amazonica in bloei. Vanavond is de bloem nogmaals geopend te zien maar dan, omdat de bloem overdag verkleurt, als roze waterlelie. Waarschijnlijk komen er vanavond ook een aantal nachtcactussen tot bloei. De tuin, kassen en Grand Café Clusius zullen open zijn tot 23.00 uur.

Voor deze avond geldt een aangepaste entree van 3 euro pp (ipv 5 euro). De Museumkaart is geldig zoals normaal.

De bloei van de Reuzenaronskelk

Waar

Hortus botanicus Leiden - Rapenburg 73, 2311 GJ Leiden

Wanneer

Maandagavond 25 augustus tot 23.00 uur

Kosten

Speciale entree op maandagavond 25 augustus


3 ipv 5 euro

Museumkaart

Gratis

Informatie

071 - 527 7249 / www.hortusleiden.nl

Toegankelijkheid

Een deel van de Hortus, o.a. de Victoriakas, is niet goed bereikbaar voor mindervaliden die gebruik maken van een rolstoel of rollator.