Gemeente Berkelland


Raad buigt zich over inspraakresultaat aanpassing geurnormen kleine kernen

De Conceptverordening `geurhinder en veehouderij gemeente Berkelland' en bijbehorende stukken hebben van 23 april tot 5 juni 2008 voor inspraak ter inzage gelegen. Dit heeft vier schriftelijke reacties opgeleverd. Deze inspraakreacties zijn meegenomen in de overwegingen, maar hebben uiteindelijk niet geleid tot wijzigingen in het voorstel voor de definitieve geurverordening. Insprekers zijn hiervan op de hoogte gesteld.

Vaststellen

De gemeenteraad wordt voorgesteld om de verordening vast te stellen. De voortgang in de ruimtelijke procedures voor de woningbouwprojecten in de kleine kernen is daarbij bepalend voor het tijdstip van inwerkingtreding van de verordening en publicatie ervan.

Afwijkende normen geurhinder

De conceptverordening komt kortweg neer op het vaststellen van afwijkende normen voor geurhinder van veehouderijen. De afwijkende normen gelden alleen voor de zeven kleine kernen van Berkelland: Beltrum, Geesteren, Gelselaar, Haarlo, Noordijk, Rekken en Rietmolen. Uitgekomen is op een geurnorm van 6 odeur units en een minimaal aan te houden afstand van 75 meter.

Uit de inspraakreacties komen de volgende twee hoofdpunten naar voren:
1. de vrees voor overlast en klachten bij het hanteren van een afstand van 75 meter tussen agrarische bedrijven en woningen (waardoor agrarische bedrijven in de problemen komen).
2. een voorkeur voor het zoeken naar duurzame oplossingen.

De gemeente Berkelland meent dat met de nu gekozen waarden sprake is van een goede balans tussen ontwikkelingsruimte en een acceptabel geurhinderniveau. Weliswaar kan zich in de praktijk best enige geurhinder voordoen, maar dan niet in zodanige mate dat het woon- en leefklimaat drastisch verslechtert. Verder belemmert het geurbeleid op geen enkele wijze het zoeken naar duurzame oplossingen voor agrarische bedrijven. Wel biedt het geurbeleid deze bedrijven veelal iets meer ademruimte. De inspraakreacties hebben niet geleid tot wijziging van de definitieve geurverordening.