Ingezonden persbericht


PvdA Jongeren: Albert Heijn moet onmiddellijk ophouden met discrimineren van jongeren.

De Jonge Socialisten in de PvdA Amsterdam roepen Albert Heijn op om onmiddellijk op te houden met het weigeren van middelbare scholieren bij een aantal van hun filialen in Amsterdam. Deze maatregel is niet alleen strijdig met de grondwet maar ook nog eens kwetsend en ondoordacht.

Albert Heijn geeft in het Parool van Maandag 25 Augustus aan scholieren te weigeren bij hun filiaal aan de Jan van Galenstraat. Scholieren zouden teveel stelen.

Politiek Secretaris, Ruben van der Linde: " Dat is kwetsend maar vooral regelrecht discriminerend. Deze maatregel gaat er immers van uit dat alle scholieren dieven zijn. Dit is niet alleen onjuist en niet te bewijzen, maar ook nog eens strijdig met de grondwet. In onze grondwet is namelijk een expliciet verbod te vinden op het veroordelen van mensen omdat ze tot een bepaalde groep, zoals in dit geval een leeftijdscategorie, behoren. De Albert Heijn doet dit duidelijk wel"

Dat Albert Heijn aangeeft hierover met scholen te hebben gepraat, geeft alleen maar meer aan dat ze er echt geen bal van snappen. Scholen hebben namelijk alleen zeggenschap over hun leerlingen als deze zich op het schoolterrein bevinden. Bovendien kan men ook geen afspraken maken die strijdig zijn met de grondwet. De gedachte dat Albert Hein en scholengemeenschappen onderling bevoegd zouden zijn de grondwet te overtreden, is dan ook van de zotte.

Ruben: "Wat ons betreft is er momenteel maar één optie en dat is dat Albert Heijn deze maatregel per direct opschort. Wij willen daarna graag met de betrokkenen in overleg gaan over oplossingen die wél binnen de wet vallen. Mocht Albert Heijn dit niet doen, dan zullen wij aangifte doen van discriminatie en verdere juridische stappen overwegen".