Ingezonden persbericht

Rijksdienst vanaf 25 aug. werkzaam op Kasteelruïne Valkenburg
Wordt het mysterie van het gat in de ridderzaal opgelost?

De Rijksdienst voor Archeologie, Cultuurlandschap en Monumenten (RACM) start op 25 augustus met werkzaamheden op de Kasteelruïne. Het is voor het eerst in 25 jaar dat er hier weer opgravingen plaatsvinden. In de ridderzaal van de Kasteelruïne heeft zich in de afgelopen maanden een mysterieus gat gevormd met een doorsnede van anderhalve meter.

Het mysterie
De belangrijkste werkzaamheden vinden plaats in de Ridderzaal. Vanaf augustus 2007 heeft zich hier langzaam maar zeker een gat gevormd in de vloer. Het begon allemaal tijdens een middeleeuwse spellendag, toen een ijzeren stok voor het hoefijzerwerpen in de grond werd geslagen. Op een gegeven moment zakte deze stok helemaal in de grond. Dit gat is steeds groter geworden. Momenteel heeft het een doorsnede van anderhalve meter, een halve meter diep. Tot 1.70 diepte ligt er losse grond waar men zo doorheen steekt. Hierna komt pas weer vaste ondergrond.

Mogelijke verklaringen:
Er zijn diverse verklaringen mogelijk voor het gat:
. Het kan een voormalige waterput geweest zijn;
. Het kunnen gewelven van kelder zijn, die het na al die jaren begeven hebben;
. Het kan een voormalige vluchtgang zijn van het Kasteel naar de Fluweelengrot;
. In 1672 is het kasteel opgeblazen. Bij verwoesting van het kasteel kan zoveel buskruit gebruikt zijn dat een deel van de oorspronkelijke mergelrots waar het Kasteel op staat ook opgeblazen is. Deze ruimte kan zich gevuld hebben met neerstortend grond en puin en dit is nu, na al die jaren, pas aan het verzakken.

Opgravingen
De opgravingen starten op maandag 25 augustus en zullen ongeveer 2 weken duren. De archeologen zijn alleen op werkdagen aanwezig. Tegen betaling van de reguliere entree voor de Kasteelruïne mogen bezoekers meekijken met de archeologen van de Rijksdienst (volw. E 3,25).