Technische Universiteit Eindhoven

Eerste dubbeldiplomas voor Indiërs aan TU/e

Geplaatst: 19 augustus, 2008

Acht Indiase studenten krijgen dinsdag 26 augustus in Eindhoven als eerste een dubbeldiploma uitgereikt van zowel de TU/e als van de Manipal University in India. De studenten volgden hun tweejarige masteropleidingen met beurzen van Nederlandse bedrijven, waarbij ze nu aan het werk gaan.

De acht studenten uit India. Rechts erachter staat TU/e-professor Jos Baeten. Links zijn Indiasche collega Manohara Pai.

De bedrijven zijn Capgemini, Cordys en Philips. De TU/e helpt zo deze Nederlandse technologiebedrijven met het vervullen van vacatures.

De acht studenten uit India werden in 2006 streng geselecteerd door de TU/e, Manipal University en de deelnemende bedrijven. Het eerste jaar van de masteropleiding volgden ze in Manipal, deels met TU/e-vakken. Het tweede jaar, in Eindhoven, bestond uit een half jaar aan vakken en daarna een afstudeerproject bij het bedrijf waarvan ze de beurs kregen.

Ze krijgen nu twee titels bij hun diploma; zowel Master of Science van de TU/e (Computer Science and Engineering) als Master of Technology (Software Engineering) van Manipal.

De Indiase ingenieurs gaan allemaal aan het werk bij de genoemde Nederlandse bedrijven en lossen daarmee een deel op van het tekort aan informatica-ingenieurs in Nederland. Anderzijds laten deze bedrijven ook veel werk in India doen. Daarbij zijn de nieuw afgestudeerden extra waardevol, omdat ze een brugfunctie kunnen vervullen. Zij kennen uit ervaring de cultuurverschillen en kunnen daardoor soepeler communiceren.

Deze eerste acht afgestudeerden vormen pas het begin. De tweede lichting van dertien studenten is inmiddels in Eindhoven aangekomen. En binnenkort start de derde groep van vijftien studenten in India met het eerste jaar. Door breder te werven in India gaat het niveau van de nieuwe studenten nog steeds omhoog. De TU/e onderzoekt of met Indiase universiteiten soortgelijke constructies op te zetten zijn, bijvoorbeeld voor een gezamenlijk promotietraject.