Zwangere Bridget Maasland opent tentoonstelling over moedersterfte

25/08/2008 11:06

NCDO

Dinsdag 26 augustus om 10.00 uur opent Bridget Maasland de fototentoonstelling Goed Bezig! op Schiphol. De tentoonstelling brengt mannen en vrouwen in beeld die baat hebben gehad bij ontwikkelingssamenwerking in Mali. Het probleem moedersterfte staat hierbij centraal: in ontwikkelingslanden sterft iedere 3 uur een vrouw aan complicaties rond de bevalling. Bridget, die zelf zwanger is van haar eerste kind, vindt bewustwording in Nederland voor dit probleem heel belangrijk. De tentoonstelling is onderdeel van de campagne Goed Bezig! die gaat over resultaten van Nederlandse inzet bij ontwikkelingssamenwerking.

Resultaten in Mali

Met Nederlandse overheidssteun kunnen vrouwen in Mali nu veiliger bevallen: het aantal klinieken is toegenomen en een keizersnede is gratis geworden. Ook zijn voorlichtingprogramma's over voorbehoedsmiddelen opgezet om te voorkomen dat meisjes op jonge leeftijd zwanger worden. Voor het eerst in 10 jaar is het sterftecijfer in Mali licht gedaald. Fotograaf Ian Snieders legde de positieve resultaten vast. De tentoonstelling is gratis toegankelijk en te zien tot eind oktober.

Campagne

De landelijke campagne Goed Bezig! is een initiatief van draagvlakorganisatie NCDO. De campagne laat niet alleen zien dat we goed bezig zijn, maar benadrukt ook dat millenniumdoel 5: het terugdringen van moedersterfte, nog niet bereikt is. De millenniumdoelen zijn acht internationale afspraken, die in 2000 zijn gemaakt door 189 landen om met elkaar wereldwijde armoede te halveren en duurt een maand. De campagne is ook zichtbaar op televisie en internet. 'Goed Bezig!' wordt bovendien ondersteund door de website over alle millenniumdoelen: www.millenniumdoelen.nl. Hier zijn meer resultaten en persoonlijke (video) boodschappen van Malinese vrouwen te zien.

Programma

10.00 uur welkomswoord Henny Helmich (directeur NCDO)

10.05 uur vraaggesprek met Bridget

10.10 uur officiële opening door Bridget

10.10 uur -10.30 uur gelegenheid tot stellen van vragen aan Bridget, NCDO of fotograaf

De tentoonstelling is te vinden bij Aankomst 4, gelegen achter de Hema, nabij de Starbucks.





http://www.ncdo.nl