Staatssecretaris vindt 2 uur reistijd scholieren redelijk

26/08/2008 09:20

Stichting voor Persoonlijk Onderwijs (SvPO)

De Isaac Beeckman Academie in Kapelle en het Tjalling Koopmans College in Hurdegaryp krijgen vooralsnog geen toestemming om van start te gaan. Dit heeft staatssecretaris Bijsterveldt van voortgezet onderwijs besloten in haar 'Plan van Scholen 2009'. Ze gaat daarmee in tegen de wens van honderden ouders die voor hun kinderen een inschrijfverklaring hebben gegeven. Het argument voor haar beslissing is bij beide scholen dezelfde. Een nieuwe school is niet nodig omdat leerlingen op ruim een uur reistijd op een bestaande school van dezelfde richting terecht kunnen. Dat is opmerkelijk omdat het argument in strijd is met de wet.

Beide scholen willen het soort persoonlijk onderwijs geven dat anders alleen op dure particuliere scholen wordt aangeboden. Dat daar veel vraag naar is, bewijst de onstuimige groei van het particuliere onderwijs. Door die ontwikkeling ontstaat het risico van een tweedeling: kleinschalig persoonlijk onderwijs voor wie het kan betalen, grootschalig publiek onderwijs voor wie dat niet kan. De beide nieuwe scholen willen dat voorkomen. Ze worden daarbij gesteund door particuliere organisaties: Stichting voor Persoonlijk Onderwijs en IVIO Wereldschool, een particuliere onderwijsinstelling die juist deze maand haar 60 jarig bestaan viert. Deze organisaties willen de komende jaren nog meer scholen starten die persoonlijk onderwijs bieden.

De belangstelling voor de twee nieuwe scholen is zeer groot, ook omdat ze zich vestigen in plaatsen waar nog geen andere middelbare school aanwezig is. Gezamenlijk hebben beide scholen inmiddels voor 598 leerlingen een inschrijfverklaring ontvangen. Ook docenten zijn enthousiast, getuige de inmiddels tientallen open sollicitaties die zij hebben ingestuurd. Het lijkt daarmee een initiatief dat de moeite waard is om te steunen, maar de staatssecretaris denkt daar anders over. Met een creatieve interpretatie van de wet wijst ze beide scholen af.

De Wet Voortgezet Onderwijs stelt dat een nieuwe school moet aantonen dat voldoende leerlingen interesse hebben in het gegeven soort onderwijs. Daarbij mogen geen leerlingen worden meegerekend die op 45 minuten reistijd al hetzelfde soort onderwijs op een bestaande school kunnen volgen. Die 45 minuten is het maximum van wat volgens de wet als 'redelijke' reistijd mag gelden. In haar afwijzing geeft de staatssecretaris hier een geheel eigen betekenis aan door te stellen dat alleen de reistijd tussen (trein)stations telt. De tijd die leerlingen kwijt zijn om van huis naar het station te komen en de tijd die ze in de plaats van bestemming nog kwijt zijn om naar school te komen telt niet mee.

Op die creatieve wijze becijfert de staatssecretaris dat de Isaac Beeckman Academie geen leerlingen uit Bergen op Zoom mag meerekenen. Deze leerlingen kunnen volgens haar ook op een zelfde soort school in Breda terecht, omdat de reistijd van het treinstation van Bergen op Zoom naar dat van Breda net minder is dan 45 minuten. Om te achterhalen wat de werkelijke reistijd is heeft de Stichting voor Persoonlijk Onderwijs een studie laten uitvoeren met de samenwerkende openbaar vervoer bedrijven. Uit die studie blijkt dat het vanuit nagenoeg geen enkel adres in Bergen op Zoom mogelijk is om binnen drie kwartier bij de school in Breda aan te komen. Gemiddeld zijn leerlingen meer dan een uur onderweg en heen en terug dus ruim 2 uur per dag.

Hetzelfde geldt voor leerlingen uit Leeuwarden die het Tjalling Koopmans College willen bezoeken. Wat de staatssecretaris betreft kunnen zij terecht op een school in Bolsward, hoewel dat voor hen veel meer dan 45 minuten reizen is. Naar het Tjalling Koopmans College zijn ze gemiddeld slechts 20 minuten onderweg.

De staatssecretaris hecht blijkbaar weinig waarde aan het probleem dat scholieren veel tijd kwijt zijn aan reizen. Uit onderzoek door Qrius in december 2007 bleek dat scholieren daar wekelijks zelfs meer tijd aan kwijt zijn dan dat de gemiddelde werknemer kwijt is aan woon-werk verkeer.

De Tweede Kamers moet de afwijzing van staatssecretaris Bijsterveldt nog wel aanvaarden. Het wordt interessant of de Kamer haar creatieve interpretatie van het begrip 'reistijd' accepteert. De wet is er in elk geval duidelijk over dat het gaat om de reistijd van huis naar school en niet alleen de tijd van het ene station naar het andere.





http://www.svpo.nl