Gemeente Maastricht


Minister van der Hoeven op werkbezoek in Maastricht

25.08.08

Wethouder Jacobs vraagt steun voor World College, aanpassing grensregels en duurzame projecten

Minister van der Hoeven heeft vandaag een werkbezoek gebracht aan Maastricht. Thema van het bezoek was de economische ontwikkeling van de stad en de toekomst van het bedrijfsleven en de werkgelegenheid. Na de ontvangst door burgemeester Leers en wethouder Jacobs heeft de minister zich laten bijpraten over de toekomstige ontwikkelingen in het Belvédèregebied. Daarna is een bezoek gebracht aan het Biopartnercentrum in Randwyck en het daar gevestigde bedrijf Pharmacell. Hier ging het over de ontwikkeling van de life sciences en de belangrijke rol van de Universiteit Maastricht bij het stimuleren van ondernemerschap onder studenten en onderzoekers.

Wethouder Jacobs heeft bij de minister benadrukt dat de traditionele maakindustrie voor Maastricht belangrijk blijft. Hij bedankte Maria van der Hoeven voor de forse subsidie die haar ministerie heeft toegekend aan de herstructurering van de Beatrixhaven. Maar daarnaast moet Maastricht zich richten op nieuwe ontwikkelingen. De stad heeft de ambitie verder uit te groeien tot een toplocatie voor hoogwaardige kennistechnologie op het gebied van gezondheidszorg en de specialisaties van het AZM: hart- en vaatziektes, oncologie, geestelijke gezondheidszorg en chronische ziektes.

Wethouder Jacobs wees er op dat de ontwikkeling tot kennisstad afhankelijk is van kwalitatief sterk en internationaal onderwijs. Hij vroeg de minister om de aangekondigde vestiging van het United World College financieel mee te ondersteunen. De wethouder hield ook een pleidooi voor het aanpassen van regels, die grensoverschrijdende samenwerking nu nog belemmeren. Hij vroeg ook om mee te denken over de toekomst van het vliegveld Maastricht Aachen Airport, dat in zijn ontwikkeling ten opzichte van andere regionale luchthavens achterop dreigt te raken. Tot slot riep hij de hulp van de minister in bij het opzetten van projecten voor duurzame energie in Maastricht, waar nu onvoldoende mogelijkheden bestaan voor de installatie van zonnepanelen, waterkracht en windmolens voor het bedrijfsleven.