Gemeente Sneek


redders van drenkeling

Burgemeester Brok huldigt redders van drenkeling

Donderdagmorgen worden op het Waltaplein van het stadhuis in Sneek de vier mannen in het zonnetje gezet die vorig jaar de toen 69-jarige Gerrit Kuperus door hun moedig, accuraat en koelbloedig optreden, redden van de dood. Burgemeester drs. A.A.M. Brok droeg de redders voor het verkrijgen van een onderscheiding voor bij de Maatschappij tot Redding van Drenkelingen en zal de huldiging verrichten.

Het gebeurde op 3 december 2007. Op Stadsrondweg Noord raakt in de vroege middaguren de heer Kuperus met zijn auto van de weg. Via de berm belandt hij met z'n auto ondersteboven in het ijskoude water van de sloot naast de weg. Er ontstaat een kritieke situatie, want Kuperus ziet geen kans zich op eigen krachten uit z'n auto en het water te worstelen.

Gelukkig zijn er vier mannen in de buurt die doortastend handelen. Pieter Alex van der Wal uit Gorredijk, Marcel Robbert Rooth uit Sneek, Olaf Kistenmaker uit Sneek en Hidde Lemmens uit Achlum denken niet lang na. Zij springen meteen het water in, draaien de auto met vereende kracht op z'n zijkant en trekken Kuperus door het zijraam uit de auto. Ze leggen het zwaar onderkoelde slachtoffer op de zijkant van de auto en beginnen met de reanimatie, terwijl ze zelf nog in het water staan.

Inmiddels heeft een getuige de politie gebeld. Als de twee dienstdoende politiemensen arriveren, stappen ook zij zonder nadenken het water in en met vereende krachten wordt het slachtoffer op het droge gebracht. Daar wordt verdere eerste hulp verleend, in afwachting van een ambulance die Kuperus naar het Antoniusziekenhuis brengt.

Kuperus maakt het inmiddels goed. Samen met zijn vrouw, kinderen en kleinkinderen vierde hij het afgelopen voorjaar zijn 70-ste verjaardag op extra feestelijk wijze.

Het is duidelijk dat de acties van de vier redders van levensbelang waren. Doordat ze de auto kantelden, het slachtoffer eruit haalden en meteen met de reanimatie begonnen hebben zijn leven gered. Ze zijn zelf het koude water ingegaan, als gevolg waarvan drie van hen met onderkoelingsverschijnselen op de EHBO van het ziekenhuis moesten worden opgenomen. Gelukkig gaat het met hen ook goed.