Nederlands Dans Theater


Johan Inger nieuwe choreograaf Nederlands Dans Theater

26-08-2008

Persbericht
Den Haag, 22 augustus 2008

Johan Inger nieuwe choreograaf Nederlands Dans Theater

Johan Inger (Stockholm, 1967) wordt vanaf het seizoen 2009/2010 `associate choreographer' bij het Nederlands Dans Theater. Daarmee kan het dansgezelschap jaarlijks rekenen op een nieuwe creatie van de Zweed. Hierbij geldt exclusiviteit binnen Nederland. De kiem van Inger's carrière werd in 1990 bij het Nederlands Dans Theater gelegd. Hij danste er twaalf jaar, debuteerde er in 1995 als choreograaf en groeide uit tot een gerenommeerd dansmaker. Inger keerde in 2003 terug naar zijn moederland waar hij tot afgelopen zomer artistiek directeur van het Cullberg Ballet was. Het Nederlands Dans Theater wist eerder al de Canadese choreograaf Crystal Pite aan zich te verbinden. Naast Crystal Pite en Johan Inger, blijven ook huischoreografen Lightfoot León en Jir Kylián (tot 2010) jaarlijks nieuw werk voor het Nederlands Dans Theater maken.

Anders Hellström, artistiek directeur van het Nederlands Dans Theater, ziet de samenwerking met Inger als een belangrijke bijdrage aan zowel de continuïteit als de vernieuwing van het dansgezelschap. Hellström:
_`Ik ben blij dat hij nu weer deel uitmaakt van onze artistieke familie die met zijn komst en die van Crystal Pite is uitgebreid met generatiegenoten van onze huischoreografen Lightfoot León. Eind dertigers / begin veertigers waarvan de stijl heel verschillend en `eigen' is. Hiermee voegen we weer nieuwe dimensies aan ons repertoire toe.
Hellström over Johan Inger: `Johan heeft sinds zijn vertrek in 2003 niet meer voor ons gecreëerd en elders nieuwe impulsen gekregen waardoor hij zich verder heeft kunnen ontwikkelen als choreograaf. Nu komt hij met die extra ervaring terug naar zijn artistieke wortels voor een nieuwe ontmoeting met een andere generatie dansers. Die ontmoeting zal de groei laten zien van hem als choreograaf en van ons als gezelschap'._

Inger zei in mei 2008 in een interview met het AD over zijn band met het Nederlands Dans Theater: "Ik voel me daar thuis. Ik ben daar gegroeid als danser, als mens en choreograaf. Het werkt voor mij niet om rond te rennen van de ene naar de andere groep. Ik wil een band opbouwen met dansers".
Over zijn stap naar het Nederlands Dans Theater zegt hij: "...Elke keer als ik in Nederland aankom, voel ik: dit is mijn thuis. Het theater, het gezelschap, die geur, hier kocht ik mijn eerste appartement. Begrijp me niet verkeerd: toen ik het Nederlands Dans Theater destijds verliet en het avontuur tegemoet ging, was ik blij. Maar nu ben ik nog blijer dat ik meer mee terug breng dan waarmee ik vertrok." (NRC Handelsblad, 22 augustus 2008)

Inger staat bekend om zijn verhalende en humoristische balletten maar is de laatste jaren abstracter gaan werken. Hij omschrijft zichzelf als een `menselijk' choreograaf. Hij trad in 1990 toe tot Nederlands Dans Theater I en was hier tot 2002 een gezichtsbepalende danser. Hij maakte er in 1995 zijn officiële debuut als choreograaf met Mellantid voor Nederlands Dans Theater II. Hij kreeg hiervoor de Philip Morris Kunstprijs 1996 in de categorie Eigentijdse Dans. Mellantid werd in 2001 genomineerd voor de Laurence Olivier Award in de categorie `Best New Dance Production'. Sinds zijn debuut heeft Inger verschillende werken voor Nederlands Dans Theater gemaakt (zoals Sammanfall, Couple of Moments, Round Corners). Voor zijn balletten Dream Play en Walking Mad ontving hij in oktober 2001 de Lucas Hoving Productie Prijs. Walking Mad zoals dat later werd uitgevoerd door Cullberg Ballet werd onderscheiden met de Danza & Danza's Award 2005. Inger zelf werd door de VSCD Dansjury genomineerd voor de Gouden Theaterdansprijs 2000 en kreeg de Prijs van Verdienste 2002 van de Stichting Dansersfonds '79.