Nederlands Jeugdinstituut


Voorbeelden

Met welke vragen kunt u terecht bij het NJi? Een paar voorbeelden:

Effectief optreden tegen gedragsproblemen
Wat helpt nu écht als je psychosociale problemen bij kinderen wilt voorkomen of verhelpen? Die vraag houdt veel gemeenten en instellingen bezig. Het NJi Kenniscentrum geeft op deze site, bij het thema effectieve interventies, een overzicht van beschikbare programmas. Het Australische programma Triple P (Positief Pedagogisch Programma) is een van die interventies, in de vorm van een ketenaanpak die preventie en jeugdzorg met elkaar verbindt. NJi Jeugdzorg & Opvoedhulp en het Trimbos-instituut ondersteunden de proefinvoering van het programma in Nederland in samenwerking met belangrijke veldpartijen en gefinancierd door ZonMw. Inmiddels wordt Triple P op steeds meer plaatsen ingevoerd en zorgt het NJi voor de noodzakelijke trainingen en materialen (meer informatie: www.triplep-nederland.nl).

Weloverwogen omgaan met (vermoedens van) kindermishandeling Hoe zorg je dat instanties voor jeugdzorg en jeugdbescherming heldere en weloverwogen beslissingen nemen over bijvoorbeeld meldingen van kindermishandeling? Het NJi Kenniscentrum houdt bij welke richtlijnen en instrumenten bij dit soort beslissingen te gebruiken zijn. In samenspraak met enkele Advies- en Meldpunten Kindermishandeling (AMK) en partners in het veld ontwikkelden NJi Jeugdzorg & Opvoedhulp en Adviesbureau Van Montfoort ORBA, voluit: Onderzoek, Risicotaxatie en Besluitvorming AMKs. ORBA bouwt voort op wetenschappelijke inzichten, maar ook op gesystematiseerde praktijkkennis en levert onder meer checklists op die de werker ondersteunen bij de aanpak van (vermoede) kindermishandeling.
Ook andere instanties dan de AMKs kunnen ORBA gebruiken.

Stedelijk netwerk van multidisciplinaire wijkteams opzetten Steeds meer gemeenten beseffen hoe belangrijk een goede zorginfrastructuur rond de scholen is om psychosociale opgroei- en opvoedproblemen te signaleren en vervolgens opvoeders en kinderen te helpen. Maar hoe organiseer je dat? Het NJi Kenniscentrum verzamelt hiervan succesvolle praktijkvoorbeelden. Daarnaast, in opdracht van de gemeente Utrecht, hielp NJi Onderwijs & Jeugdzorg een stedelijk netwerk van multidisciplinaire zorg- en adviesteams op te zetten, gelieerd aan de scholen. Met het veld werden protocollen, convenanten, registratiesystemen, functieprofielen en andere gereedschappen ontwikkeld om beleid aan de praktijk te koppelen.

Bredeschoolcoördinatoren trainen
Het aantal brede scholen breidt zich nog steeds uit. Opzet en uitvoering ervan stellen hoge eisen aan de coördinatoren. Zij moeten immers met geringe middelen een optimaal resultaat bereiken met een breed scala aan partijen. Dat vergt niet alleen kennis en visie, maar ook vaardigheden als het ontwikkelen van locatieplannen. In Arnhem ontwikkelde NJi Educatie & Opvang samen met NIMO Project Management Instituut een training voor nieuwe bredeschoolcoördinatoren die ook in andere gemeenten is in te zetten.
Het NJi Kenniscentrum brengt in kaart welke scholingsmogelijkheden er voor de coördinatoren op dit terrein zijn.

Maar uiteraard is er meer mogelijk dan deze vier voorbeelden. Aarzel niet om contact met ons op te nemen. Het NJi neemt elke vraag uit het veld serieus.