AutoRai

Mazda Kazamai onthuld op Salon van Moskou

(8/26/2008)
Op de Moscow International Automobile Salon heeft Mazda vandaag de Wereldpremière van een nieuwe Concept car, de Mazda Kazamai, een sportieve compacte crossover SUV die speciaal voor de Russische markt is gemaakt. Het model is een product van de nieuwe richting die Mazda Motor Corporation vorig jaar insloeg met zijn technologische ontwikkeling.

Deze strategie, die âDuurzame Zoom-Zoomâ werd genoemd, concentreert zich op de productie van voertuigen die het voor Mazda kenmerkende rijplezier koppelen aan doorontwikkelde milieu- en veiligheidstechnologieën.

In de nieuwe Mazda Kazamai conceptcar smelten Duurzame Zoom-Zoom en de Nagare-ontwerpfilosofie van Mazda samen. Met dit model wordt duidelijk wat Mazda in de nabije toekomst voor ogen heeft met een auto die zeer sportief oogt en zorgt voor dynamisch rijplezier, maar die tegelijkertijd gemiddeld 30 % minder brandstof verbruikt en veel lagere emissies oplevert dan de huidige productiemodellen. Dit is Mazda op zijn best, een coole, atletische compacte crossover met milieuprestaties van de volgende generatie. De Kazamai is oorspronkelijk ontworpen met het oog op het Russische segment voor compact SUVâs en geeft een duidelijke hint welke richting Mazda wil inslaan met een mogelijke toekomstige compact crossover.

De sterk groeiende automarkt in Rusland
Tussen 2004 en eind 2007 groeide de Russische automarkt met ongeveer
1,28 miljoen auto's en werd daarmee, na Duitsland, de op één na grootste automarkt in Europa. In deze periode wist Mazda snel op te klimmen tot één van de populairste automerken van Rusland en steeg de verkoop van 8.565 autoâs in 2004 naar meer dan 50.000 autoâs vorig jaar, zes keer zoveel als in 2004. Eén van de grootste segmenten van het land is die van de sports utility vehicles (SUV), in 2007 goed voor 16 % van het totale verkoopvolume.

Tussen 2004 en 2007 werd dit segment maar liefst tien keer zo groot en naar verwachting zal deze groei op de middellange termijn in Rusland aanhouden. Mazdaâs middelgrote SUV sports crossover, de CX-7, is in Rusland nog geen jaar op de markt, maar heeft nu al zijn weg gevonden naar meer dan 7.900 klanten, met stip Mazdaâs grootste markt voor de CX-7 in Europa.

De Mazda Kazamai conceptcar haakt in op de toenemende populariteit van SUVâs in Rusland en geeft een sterke hint welke richting Mazda inslaat met een compacte crossover SUV. Klein, lichtgewicht met een aerodynamisch design, een laag verbruik en met een nieuwe generatie Mazda-aandrijflijn is de Kazamai bedoeld voor jonge, carrièregerichte Russen met veel gevoel voor stijl en stedelijke lifestyle.

Design â doorontwikkelde Nagare-filosofie
Het Japanse begrip âKazamaiâ betekent vrij vertaald âwervelende zijwindenâ en geeft volgens Mazda uiting aan het krachtige, maar lichtvoetige karakter van deze stijlvolle en compacte crossover. Kazamai oogt dynamisch en atletisch aan de buitenkant en is een doorontwikkeling van de nieuwe Nagare-designfilosofie. In tegenstelling tot voorgaande conceptcars vertegenwoordigt de styling van de Mazda Kazamai krachtige natuurlijke bewegingen via driedimensionale flanklijnen, die zich uitstrekken over de hele carrosserie. Zo vloeien design en functionaliteit in elkaar over.

De Mazda Kazamai is een indrukwekkende combinatie van eisen en esthetica. Met een breedte van 1.930 mm en een lengte van 4.520 mm is hij net een tikje groter dan de huidige Mazda3, met in het interieur ruimte voor comfort en functionaliteit passend bij een SUV. De Kazamai is echter slechts 1.500 mm hoog, heeft een platte daklijn en een bijzonder korte achteroverhang en heeft dus ook iets weg van een sportieve coupé, met alle rijplezier van dien. Het innovatieve ontwerp van het koetswerk omvat breed uitlopende wielkasten die het SUV-achtige vermogen benadrukken en juist weer een interieur zoals een sportauto betaamt. Het wigvormige profiel doet denken aan een ranke pijl die vlijmscherp door een krachtige wind snijdt. Met name het carrosseriedesign tussen de voorste wielkasten en de dakstijlen drukt de wervelingen en de dynamiek uit van wind die langs de wagen stuift. De flanklijnen vertegenwoordigen snelle en zwierige zijwinden en accentueren nog eens extra het dynamische en stijlvolle ontwerp van de carrosserie. De motorkap zelf is lager in het middendeel dan aan de zijkanten, wat de aandacht vestigt op de krachtige voorste spatborden, die plaats bieden aan grote 22 inch wielen.

Ook in het ontwerp van de velgen komt het zijwindmotief terug; elke spaak is zorgvuldig verdraaid en loopt van buiten naar binnen smaller toe, zodat heel sterk de suggestie van beweging wordt gewekt. De vijfpuntsgrille is geïntegreerd in de carrosserie voor een strakke en lichte uitstraling die, samen met de breed uitlopende zijkanten (aan de voorzijde) bijdragen aan de uitmuntende aerodynamische eigenschappen. De aerodynamica heeft trouwens ook baat bij de zo klein mogelijk gehouden luchtinlaten. De zijdorpelpanelen en kapjes van de gecombineerde achterlichten helpen de windstroming en luchtweerstand nog verder te verminderen.

Interieur â SUV functionaliteit met aandacht voor veiligheid Mazda Kazamai geeft niet alleen uitdrukking aan pure snelheid en kracht, hij biedt ook plaats aan maximaal vier inzittenden met het comfort en de functionaliteit van een compacte SUV. Hij is ontworpen met het oog op diverse interfaces van bestuurder en auto, die de bestuurder een veilige en stressloze rit bieden, met een goed doordachte en overzichtelijke interface tussen mens en machine in de vorm van de bedieningscockpit. Dit is een van de belangrijkste kenmerken van Mazdaâs Duurzame Zoom-Zoom plan.

Lichtgewicht en aerodynamisch
Lager gewicht en superieure aerodynamische eigenschappen zijn kernfactoren die zorgen voor meer rijplezier en betere milieuprestaties van een auto, met name het brandstofverbruik. Mazda zal zich blijven concentreren op deze cruciale technologieën om de doelstellingen te bereiken die zijn vastgelegd in het Duurzame Zoom-Zoom plan. Ondanks zijn krachtige uitstraling aan de buitenkant bereikt de Mazda Kazamai conceptcar zijn bijzondere aerodynamische prestaties dankzij een vlakke bodem, een achterspoiler en een lage daklijn. Doelstelling was de aerodynamica van de Kazamai met meer dan 10 % te verbeteren ten opzichte van andere autoâs in zijn klasse.

Toen de ingenieurs van Mazda zich gingen richten op het beperken van het gewicht van de carrosserie konden ze profiteren van CAE-toepassingen (Computer Aided Engineering) en concentreerden ze zich op vier hoofdgebieden: botsveiligheid, wegligging, NVH (lawaai, trillingen en stijfheid) en kwaliteit. Tegelijkertijd werden lichtgewicht materialen en nieuwe verwerkende/samenvoegende technologieën effectief ingezet. Aluminium of aluminiumlegering wordt gebruikt voor de motorkap, het chassis en het motorblok. De designers wilden de Mazda Kamazai 100 kilo lichter maken dan vergelijkbare modellen door kunststoffen te gebruiken voor de panelen, spatborden en de motorkap. Deze kenmerken dragen ook bij aan de geavanceerde rijeigenschappen, een lager brandstofverbruik en een lagere CO2-uitstoot.

Nieuwste generatie motoren â 30 % lager brandstofverbruik De ideale match voor de Mazda Kazamai is een volgende generatie 2.0 liter direct ingespoten benzinemotor, die de ingenieurs van Mazda op dit moment ontwikkelen. De motor vormt de balans tussen sportief rijden (met name in een âcompact carâ zoals de Mazda Kazamai) en goede milieuprestatie. De Mazda Kazamai wordt voorzien van een DISI* motor die is gebaseerd op het blok in de huidige Mazda CX-7, aangevuld met geavanceerde technologieën om energieverlies te minimaliseren en de thermische efficiëntie enorm op te schroeven.

De nieuwe generatie 2.0 liter DISI benzinemotoren van Mazda zijn ook uitgerust met verbrandingsregelingssystemen en een variabele klepregeling, die resulteren in een krachtig koppel in het hele toerentalbereik en daarmee in een uitmuntend reactievermogen van de motor en een superieur laag brandstofverbruik. Een katalysator van de volgende generatie garandeert eveneens onovertroffen emissieprestaties.

Dit alles wordt gekoppeld aan een nieuw ontwikkelde lichtgewicht en compacte automatische zestrapstransmissie met een uitstekend reactievermogen, die even direct aanvoelt als een handmatig geschakelde versnellingsbak. En voor superieure tractie mag de vierwielaandrijving natuurlijk niet ontbreken. Samen met de nieuwe generatie aerodynamica van de Kamazai en de hierboven beschreven lichtgewicht carrosserie zou deze aandrijving naar schatting 30 % beter presteren op het gebied van brandstofverbruik en emissies (vergeleken met de huidige 2.0 liter benzinemotoren), zonder punten te verliezen op het gebied van rijplezier.

Geavanceerde veiligheid en beveiliging
De Mazda Kazamai is niet alleen laag in gewicht, zuinig met brandstof en leuk om te besturen, hij is ook ontworpen met veiligheid als één van de belangrijkste voorwaarden. Zijn geavanceerde carrosseriekooi is het product van een nieuw programma op het gebied van veiligheid dat op dit moment bij Mazda loopt met als resultaat een lichtgewicht constructie die bij een botsing een hoge mate van veiligheid biedt. Uiteraard beschikt de Mazda Kazamai ter ondersteuning van de bestuurder ook over een lange lijst actieve veiligheidsaspecten, waaronder Roll Stability Control (RSC), het Blind Spot Monitoring (BSM) systeem voor hulp bij het verwisselen van rijbaan, het Pre-crash Safety System en geavanceerde dynamische stabiliteitsregeling (DSC). En om te voldoen aan de toekomstige eisen voor voetgangerbescherming is hij voorzien van zacht kunststof spatborden en een aluminium motorkap met 'shock-coneâ technologie, die botsingsenergie bijzonder efficiënt absorbeert.

Verder bevindt zich aan boord van de Mazda Kazamai een inzittenden-beschermingssysteem. Dit geavanceerde systeem controleert het gebied rond en in de auto en is voorzien van een automatisch alarmeringssysteem dat de bestuurder informeert in geval van nood om zowel bestuurder als inzittenden beter te beschermen. _______________________


* DISI: Direct Injection Spark Ignition