Extra subsidieronde scholingstrajecten bedrijven

26/08/2008 10:52

Currency Connect B.V.

Volgend jaar herziening in streng puntensysteem aangekondigd

Er komt een extra tijdvak voor het aanvragen van Europese scholingsubsidies door bedrijven. Het subsidieplafond voor de subsidie wordt verhoogd naar 100 miljoen. Vanaf september kunnen bedrijven een aanvraag indienen om scholingstrajecten van hun werknemers te financieren.

Het extra tijdvak is nodig omdat door het strenge puntensysteem van de eerdere ronde, veel bedrijven moeite blijken te hebben met de realisatie waardoor er subsidiegeld overblijft. Als dit niet wordt opgemaakt door het bedrijfsleven, moet het terug naar Brussel. 'Doodzonde', meent Gerald van Dijk, specialist scholingsubsidies van subsidieadviesbureau Currency Connect dat begin dit jaar al waarschuwde voor de gevolgen van het puntensysteem.

Zo'n 280 bedrijven werden begin dit jaar door het ministerie van SZW afgewezen voor een scholingssubsidie (ESF). Tientallen andere bedrijven en sectorfondsen kregen wel geld, maar hebben zo hun best gedaan aan de eisen voor een gunstige puntentelling te voldoen, dat de aanvraag niet reëel blijkt te zijn. Zij lopen alsnog een deel van de subsidie mis.

In een brief aan de tweede kamer meldt staatssecretaris Aboutaleb van SZW het extra aanvraagtijdvak van september en stelt hij tevens een versoepeling voor van het puntensysteem voor de ESF-ronde in februari 2009. 'Dit om te voorkomen dat er Europees subsidiegeld onbenut blijft en Nederland aan het eind van de Europese periode in 2013 moet terugbetalen', aldus subsidiedeskundige Van Dijk.

Laag startniveau

Van Dijk: 'De vorige ronde scoorden vooral bedrijven uit de metaal, zorg en de bouwnijverheid slecht. Punten werden er toen onder meer toegekend aan deelnemende jongeren, ouderen, werknemers met een laag startniveau en gedeeltelijk arbeidsgeschikten. De puntenranking zal in het komende tijdvak van september nog niet wijzigen, maar volgend jaar hopelijk wel. Want juist in de sectoren die nu vaak naast de subsidie grijpen, omdat er nu eenmaal een lage instroom van jongeren is, kennen een grote vraag naar geschoolde werknemers.'

Andere beoordeling

Aboutaleb pleit in de brief voor een andere beoordeling vanaf 2009. Wel blijft de onderkant van de arbeidsmarkt punt van aandacht. Van Dijk: 'Het voorstel is een bonussystematiek in te voeren waardoor bedrijven worden geprikkeld een realistische aanvraag te doen. Bij de vorige aanvraagronde hebben veel bedrijven zich laten verleiden tot een onrealistische aanvraag om zo voldoende punten en dus subsidie binnen te halen. Maar bij de eerste controles is gebleken dat er niet altijd een juiste voorstelling van zaken is gegeven. Om dit te voorkomen, wil de staatssecretaris een bonus invoeren voor bedrijven die een correcte aanvraag doen. Uiteindelijk maken dan meer bedrijven kans op een subsidie'.

Volgens Van Dijk leert de overheid blijkbaar van haar fouten en gaat het volgend jaar hopelijk beter met de verdeling van het subsidiegeld voor scholingstrajecten. 'Het zou mooi zijn als dan ook de scholingsprojecten van bedrijven in de bouw, de metaalnijverheid en de zorg een kans krijgen. De vorige ronde zijn prachtige scholingsprojecten gesneuveld binnen organisaties die er hard behoefte aan hebben. Dan schiet een subsidieregeling zijn doel mis.'





http://www.curcon.nl