Academisch Medisch Centrum Universiteit van Amsterdam

Amsterdam, 26 augustus 2008

AMC start groepstherapie voor verkrachte vrouwen

De afdeling Psychiatrie van het AMC begint dit najaar met een nieuwe vorm van groepstherapie voor jonge vrouwen die het slachtoffer zijn geweest van eenmalig seksueel geweld. Vrouwen van 18 tot 24 jaar die kampen met de psychische gevolgen van een aanranding of verkrachting kunnen zich aanmelden via de huisarts of via het e-mailadres STEPS@amc.nl.

De therapeuten werken volgens het STEPS-protocol, een methode die werd ontwikkeld in het UMC Utrecht en die daar wordt gebruikt voor meisjes van 13 tot 18 jaar oud. STEPS is gebaseerd op cognitieve gedragstherapie, één van de bewezen effectieve behandelingen voor een posttraumatische stress-stoornis (PTSS). De therapie bestaat uit 8 groepsbijeenkomsten, waarin de deelnemers schrijven en praten over de gebeurtenis en uitleg krijgen over onder meer het ontstaan en de symptomen van PTSS. Ook krijgen de vrouwen informatie over lichamelijke klachten, over het doen van aangifte en leren ze risico's in te schatten. 'We willen het zo makkelijk mogelijk maken voor vrouwen om bij ons aan te kloppen', zegt psycholoog Mariel Meewisse, die de groepstherapie mede geeft. 'Want jonge vrouwen verzwijgen soms jarenlang dat ze zijn verkracht. Ze zijn bang voor wraak, stigmatisering, ongeloof, ze schamen zich of voelen zich schuldig omdat ze denken het geweld zelf te hebben uitgelokt. De gesprekken in de groep helpen ze over een drempel heen.' Eén op de zes meisjes en jonge vrouwen tussen de 13 en 24 is ooit gedwongen tot seks. Seksueel geweld leidt vaker dan andere traumatische gebeurtenissen tot PTSS, dat zich uit in concentratiestoornissen, vermijdingsgedrag en herbeleving van het trauma. Vrouwen zijn er gevoeliger voor dan mannen en hoe jonger, hoe groter de kans dat ze de stoornis ontwikkelen.

In het kader van het onderzoeksprogramma Psychotrauma van de afdeling Psychiatrie wordt ook het effect van de groepsbehandeling op de werking van verschillende stresshormonen bestudeerd. Een verstoring in de regulatie van deze hormonen is één van de biologische kenmerken van PTSS. Meer over dit onderzoek en over de achtergronden van het STEPS-protocol is te vinden in het septembernummer van AMC Magazine dat vandaag verschijnt.


Noot voor de redactie (