Gemeente Helmond


Bosbeheer Stiphoutse bossen en Groot Goor

Dit jaar voert de gemeente Helmond werkzaamheden uit in de bosgebieden. In de Stiphoutse bossen en in het Groot Goor worden selectief bomen gekapt.

Verder gaat de gemeente rondom enkele vennen in de Stiphoutse bossen plaggen en overbodige sloten en greppels dempen. Doel is om een vitaal, gezond en gevarieerd bos te krijgen en de natuurwaarden van de gebieden te verbeteren.

Dunning voor ontwikkeling

Vanaf eind augustus vindt er in de Stiphoutse bossen een zogenaamde dunning plaats in de omgeving van het Witven. Door selectief bomen te kappen die ongunstig staan, andere bomen in hun groei belemmeren of er niet goed aan toe zijn, krijgen de overblijvende bomen meer ruimte én meer licht om verder te groeien. Ook krijgen struiken kans om wortel te schieten en zich verder te ontwikkelen. De dunning is een middel om een structuurrijk, gevarieerd en gemengd bos te creëren. Afgelopen periode zijn de te kappen bomen voorzien van een oranje verfstreep; de zogenaamde blesstreep. In Groot Goor wordt overigens niet gedund.

Natuurgebied Groot Goor Open plekken voor verjonging

Naast de dunning worden ook op enkele plekken in de Stiphoutse bossen en Groot Goor groepsgewijs bomen gekapt. Het betreft groepen van bomen met een slechte levensvatbaarheid en een slechte toekomstverwachting. Hier komt jonge aanplant voor terug.

Maatregelen herstel vennen

Omdat een aantal vennen in de Stiphoutse bossen in de loop der jaren de afgelopen jaren verzuurd is wat slecht is voor de aanwezige dieren en planten- gaat de gemeente vanaf medio september herstelmaatregelen uitvoeren. Op de oevers van de vennen wordt (een deel van) de organische toplaag verwijderd; ook wel plaggen genoemd. De groeiomstandigheden worden zo natter en voedselarmer waardoor de oeverbegroeiing gevarieerder wordt. De maatregelen zijn een vervolg op de herstelmaatregelen die een aantal jaren geleden zijn uitgevoerd.

Verdroging bestrijden

De vennen in de Stiphoutse bossen hebben ook te kampen met verdroging. Dit is het gevolg van de vele waterlopen en greppels die in het verleden zijn aangelegd toen deze bossen werden ingericht als productiebossen voor de houtteelt. De ontwatering is hierdoor zo efficiënt dat het gebied leegloopt waardoor bepaalde planten, dieren en bomen slecht kunnen gedijen. Om deze flora en fauna een betere kans te geven wordt een aantal sloten en greppels gedempt. Water blijft zo langer in het gebied. De vennen met bijbehorende natuurwaarden kunnen zich op deze manier beter ontwikkelen.