Partij van de Arbeid

Woekerpolis: verzekeraars aan zet

26-08-2008 11:03

Slachtoffers van verkeerde bedrijfsspaarregelingen moeten worden gecompenseerd door de verzekeraars, niet door de overheid. PvdA Tweede-Kamerlid Mei Li Vos: Het kan niet zo zijn dat belastingbetalers opdraaien voor de schade.

Duizenden mensen hebben meegedaan aan bedrijfsspaarregelingen die weinig opbrengen. Dat komt omdat de inleg werd ingezet voor lijfrentepolissen en beleggingsverzekeringen, die door de hoge kosten en tegenvallende beursresultaten weinig opbrachten. Tot 2003 konden mensen dubbel fiscaal voordeel halen, omdat de premies voor de lijfrente ook afgetrokken konden worden van de belasting.

Het bleek dat vooral verzekeraars en tussenpersonen profiteerden van die aftrek. Op die manier konden ze veel mensen verleiden een financieel product aan te schaffen dat eigenlijk niet paste bij hun inkomen.

De Ombudsman Financiële Dienstverlening stelt dat ook de overheid moet bijdragen aan de compensatie van de gedupeerden. Maar dat is de omgekeerde wereld volgens Vos: 'Destijds is bewust gekozen voor beperking van die aftrekposten, omdat ze vooral de kassen van de verzekeraars spekten. Als de verzekeraars niet zulke torenhoge kosten rekenen voor hun producten, hadden mensen nog best een redelijk resultaat kunnen halen. De verzekeraars zijn aan zet.'

Vos: 'Het wordt tijd dat de verzekeraars schoon schip maken en gedupeerden van de woekerpolissen compenseren. Het is van den zotte dat mensen hun pensioentje zagen verdampen omdat ze de winst van de verzekeraars spekten. We moeten toe naar een eerlijke markt voor financiële diensten, zonder verborgen en hoge kosten. Een markt die mensen de juiste producten verkoopt als ze iets willen doen met hun geld. Dat kan namelijk best, maar dan moeten zowel financiële instellingen en tussenpersonen in het belang van de klant werken, niet alleen in hun eigen belang.'