CDA

Ten Hoopen tegen kraken.

Vandaag gaat de âkraakwetâ naar de Raad van State; de wet die ervoor zorgt dat het kraken van een pand verboden wordt.

Het was al lang een wens in Den Haag om een manier te vinden om kraken te verbieden, die wens wordt met deze initiatiefwet van CDA, ChristenUnie en VVD ingevuld.

De wet voorziet enerzijds in een totaalverbod op kraken, met een daarbij behorende strafmaat, en anderzijds in een mogelijkheid voor gemeenten om langdurig leegstaande panden te gebruiken, op een makkelijkere manier dan tot nu toe het geval was.

CDA-kamerlid Jan ten Hoopen: âDe kraakbeweging is de laatste jaren enorm verhard: er is een enorme toestroom van mensen van buiten onze grenzen, en er is een sterke toename van criminaliteit, intimidatie en geweld rondom de kraakpanden. Het CDA vindt kraken ontoelaatbaar; mensen moeten afblijven van de eigendommen van anderen.â Met de nieuwe wet wordt kraken voortaan als een misdrijf gezien, waarvoor de strafmaat kan oplopen tot 2 jaar en 8 maanden, met een extra voor recidive.

Om leegstand tegen te gaan, wordt in de wet geregeld dat gemeenten op een makkelijkere manier over leegstaande panden kunnen beschikken, en bijvoorbeeld tijdelijke huurders kwijt kan in leegstaande panden. Eventueel kan de gemeente dit organiseren in samenwerking met de huidige anti-kraakorganisaties. Op die manier kan toch aan de vraag naar ruimte worden voldaan, zonder dat het gevaar van criminaliteit en verloedering dreigt.
Informatie uit de Tweede Kamer gecombineerd met achtergronddossiers en het laatste politieke nieuws.
Informatie ter oriëntatie op een bezoek, uitleg over hoe wetten tot stand komen en een rondgang door de geschiedenis van de Staten-Generaal.
Kijk nu op www.tweedekamer.nl

---