Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit

Slim beboeten overtredingen gewasbeschermingswet

Persbericht | 26-08-2008

De ministeries van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit, van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieu en het Openbaar Ministerie hebben vandaag nadere afspraken gemaakt over het beboeten en bestraffen van overtredingen van de gewasbeschermingswet. Deze afspraken zorgen voor een efficiënte handhaving van de wet.

De Wet gewasbeschermingsmiddelen en biociden, zoals de wet officieel heet, maakt 'bestuurlijke boetes'mogelijk. De bestuurlijke boete mag echter niet worden gecombineerd met een strafrechtelijke reactie op dezelfde overtreding. Vandaar dat er afspraken nodig zijn wie welke overtreding aan gaat pakken.
Voorheen kon het Openbaar Ministerie een transactie aanbieden of voorleggen aan de strafrechter. Nu kan de Voedsel en Waren Autoriteit (VWA) een bestuurlijke boete opleggen bij een overtreding.

Overtreding van de wet kan tot verschillende bestuurlijke reacties leiden; van boetes tot inbeslagname en dwangsommen. Boetes werken het beste als er 'lik-op-stuk' beleid gevoerd wordt. In veel gevallen gaat de bestuurlijke boete sneller. Als er sprake is van een ernstige of herhaalde overtreding, wordt deze voorgelegd aan het Openbaar Ministerie. Andere voorbeelden zijn: overtredingen die criminele organisaties op hun geweten hebben, waar mogelijk fraude in het spel is of waarbij ingrijpende dwangmiddelen nodig zijn om bewijzen te verzamelen. Dan kan het Openbaar Ministerie tot strafvervolging overgaan.

De nieuwe wet bevat naast regels voor het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen ook regels voor het gebruik van biociden. Dit zijn alle andere bestrijdingsmiddelen, zoals middelen om ongedierte te bestrijden.
Gewasbeschermingsmiddelen worden vooral gebruikt in de landbouw, maar ook in particuliere tuinen en moestuinen, op sportterreinen, openbaar groen en bij onkruidbestrijding op stoepen en straten. Al deze middelen bevatten stoffen die direct of na verloop van tijd gevaarlijk kunnen zijn voor mens, dier en milieu. Het is daarom noodzakelijk zorgvuldig met gewasbeschermingsmiddelen en biociden om te gaan. Om die reden mogen alleen officieel toegelaten gewasbeschermingsmiddelen en biociden worden verkocht en gebruikt in Nederland. Deze moeten volgens voorschrift worden gebruikt.

Zie ook


* Dossier Gewasbescherming