Unicef helpt ontheemden in Noord-Ossetië 26 augustus 2008, Genève - Als gevolg van het Georgisch-Russische conflict om Zuid-Ossetië, zijn ongeveer 30.000 inwoners van deze provincie naar Noord-Ossetië in de Russische Federatie gevlucht.

De vluchtelingen - waarvan 80 procent vrouwen en en kinderen - verblijven in opvangcentra en bij mensen thuis. De regering van Noord-Ossetië heeft Unicef gevraagd om de kinderen in de opvangcentra te helpen.

Psychosociale hulp
Unicef-medewerkers hebben inmiddels onderzocht welke hulp deze kinderen het hardst nodig hebben. Ze blijken vooral behoefte te hebben aan psychosociale bijstand. Rashed Mustafa, directeur van het regionale Unicef-kantoor voor de Noordelijke Kaukasus, zegt dat Unicef daarin ruime ervaring heeft. "We hebben een uitgebreid programma voor psychosociale hulp opgezet na de gijzeling van basisschoolkinderen in Beslan in 2004."

Naar school
Unicef wil ook dat de gevluchte kinderen zo snel mogelijk naar school gaan. "Op 1 september begint het nieuwe schooljaar. We moeten ervoor zorgen dat deze kinderen zo min mogelijk lessen missen. Als ze weer naar school gaan, wordt het leven voor hun gevoel ook weer wat normaler," aldus Mustafa. Unicef zal onder de kinderen schoolmaterialen zoals rugzakjes, pennen, potloden, agenda's en lesboeken verspreiden.