Sudan: voormalig kindsoldaat rapt over vrede 26 augustus 2008, New York - Emmanuel Jal was ruim tien jaar geleden een kindsoldaat in Zuid-Sudan. Nu is hij een internationaal bekende hiphop-ster die rapt over vrede.

Rapper Emmanuel Jal was ruim tien jaar geleden kindsoldaat in Zuid-Sudan. Foto: Unicef/2008/Marin
Rapper Emmanuel Jal was ruim tien jaar geleden kindsoldaat in Zuid-Sudan. Foto: Unicef/2008/Marin

"Elk album dat ik maak heeft een thema," vertelt hij. "War Child gaat over mezelf, over wat ik tijdens de burgeroorlog heb meegemaakt en wat ik wil veranderen. Ik wil met mijn muziek een verschil maken."

Toen Emmanuel zeven jaar was, werd hij door leden van het Sudan People's Liberation Army gerekruteerd. Duizenden kinderen als Emmanuel werden zo gedwongen te vechten en velen kunnen het niet navertellen.

Verantwoordelijk
Emmanuel had geluk. Op zijn dertiende ontmoette hij een hulpverlener die hem meenam naar Kenia, waar hij naar school ging en een nieuw leven kon beginnen. "Ik voel me verantwoordelijk voor de kinderen die nog wel moeten vechten. Ik was ooit een van hen."

Op zijn album 'War Child' rapt Emmanuel Jal over vrede en verzoening. Foto: 2008/Cary Hammond Op zijn album 'War Child' rapt Emmanuel Jal over vrede en verzoening. Foto: 2008/Cary Hammond

De jonge muzikant rapt over vrede en verzoening en was onder meer te zien op CNN en MTV. Een documentaire over hem, net als het album War Child geheten, won recentelijk de Cadillac Audience Award op het Tribeca Film Festival in New York. Volgend jaar verschijnt bij uitgeverij St. Martin's zijn autobiografie.

Onderwijs als wapen
Emmanuel woont nu afwisselend in Londen en Nairobi, maar hij zal zijn vaderland Sudan nooit vergeten. In Kenia heeft hij de non-profit organisatie Gua Africa ('gua' betekent 'vrede' in de Sudanese taal Nuer) opgericht, die zich inzet voor onderwijs voor kinderen in door oorlog en armoede getroffen landen in Sub-Sahara Afrika. Hij wil in zijn geboortedorp Leer in Zuid-Sudan een school bouwen. Dit gebied telt het hoogste aantal kindsoldaten van de regio en onderwijs vormt hiertegen een goed wapen. Kinderen die geschoold zijn weten namelijk dat het leven meer te bieden heeft dan een soldatenbestaan.

Website Emmanuel Jal My Space-pagina van Emmanuel Jal