kosten emissie veehouderij reduceren Luchtwasser met bypassventilatoren kan met lagere kosten emissie veehouderij reduceren 26 aug 2008

Onderdeel: Animal Sciences Group

De techniek van een luchtwasser met bypassventilatoren kan, met lagere kosten, een bijdrage leveren aan het reduceren van de emissies uit de veehouderij. Belangrijk is bij de installatie van de techniek goede keuzen te maken ten aanzien van de capaciteiten van de ventilatoren en de regeling ervan. De capaciteit moet niet te hoog zijn in verhouding tot de capaciteit die door de wasser gaat, gegeven de toegepaste regeling waarbij de capaciteit van de wasserventilatoren wordt verlaagd bij het aangaan van de bypassventilatoren. Een eerste richtlijn is om de totale capaciteit van de bypassventilatoren in minimaal drie stappen te verdelen. Dit blijkt uit onderzoek van de Animal Sciences Group van Wageningen UR naar de kosten van en het effect op de emissies van ammoniak, fijnstof en geur van het toepassen van bypassventilatoren bij een chemische luchtwasser. Het onderzoek is gefinancierd door de Productschappen Vee, Vlees en Eieren.

Verdere optimalisering
Om de emissie van ammoniak uit stallen voor varkens en pluimvee vergaand te reduceren kunnen luchtwassers worden ingezet. Omdat alle lucht door de wasser moet, vraagt dit een behoorlijke investering met ook hoge jaarkosten voor bedrijven. Uit een vergelijkend onderzoek kwam naar voren dat het inzetten van een luchtwasser voor slechts een deel van de ventilatielucht nog steeds een goede reductie kan geven. Het kan ook leiden tot lagere kosten. Het onderzoeksverslag presenteert de resultaten van de metingen aan een chemische luchtwasser met bypassventilatoren, samen met de jaarkosten. Het onderzoek kan daarmee een bijdrage leveren aan de verdere optimalisering van het gebruik van luchtwassers.

Download hier rapport 151 'Ammoniakemissie en kosten van chemische luchtwasser met bypassventilatoren bij vleesvarkens'.

Contact
Hilko Ellen
Tel. 0320 - 293 504
hilko.ellen@wur.nl