D66

Gratis schoolboeken niet goed voor lage inkomens

26 augustus 2008

D66-fractievoorzitter Alexander Pechtold vraagt het kabinet de gratis schoolboekenregeling niet in te voeren. Volgens Pechtold profiteren mensen met een lager inkomen minder van de regeling dan mensen met een hoger inkomen. De Democraat meent dat een gerichter beleid op mensen met een lager inkomen beter is dan de nu voorgestelde algemene invoering van gratis schoolboeken.

Lage inkomens achteruit

Pechtold: "Het is een generieke maatregel die het onderwijs niet ten goede komt en waar ouders met lage inkomens het minst van profiteren." De bijdrage aan de schoolboeken van de regering per kind is EUR315. Maar ouders die al een tegemoetkoming aan studiekosten ontvangen vanwege hun lage inkomen moeten deze bijdrage daar van af trekken. In vergelijking met ouders een hoger inkomen profiteren zij dus minder van de gratis schoolboekenregeling. Ze kunnen er zelfs op achteruit gaan wanneer het schoolboekenpakket boven de EUR315 uitkomt, wat vaak het geval is.

Scholen gaan beknibbelen

Pechtold waarschuwt ook dat sommige scholen nu al gaan beknibbelen op het boekenpakket om de kosten niet te veel te laten stijgen. Pechtold: "De gratis schoolboeken regeling mag toch geen reden zijn om minder lesstof aan leerlingen aan te bieden. Daarmee worden gratis schoolboeken een bezuiniging op onderwijs."