Gemeente Best

Best informatief, week 35 - 2008

4 vragen over Naturalisatie

Jaarlijks naturaliseren ongeveer dertig mensen in Best tot Nederlander. Om het verkrijgen van het Nederlanderschap op een passende manier af te ronden, heeft de regering besloten hiervoor een speciale ceremonie in te voeren.


1. Waarvoor is de naturalisatieceremonie bedoeld? Deze ceremonie geeft de bijzondere band aan die door de naturalisatie ontstaat tussen de nieuwe staatsburger en Nederland. Tevens is het een bevestiging van het feit dat de nieuwe staatsburger met naturalisatie alle rechten en plichten krijgt die aan het Nederlanderschap zijn verbonden.


2. Is het bijwonen van de ceremonie verplicht? Ja, sinds 1 oktober 2006 is het bijwonen van naturalisatieceremonie verplicht. Iemand krijgt het Nederlanderschap dus pas na deelname aan deze bijeenkomst. Deze verplichting geldt niet voor kinderen jonger dan 16 jaar.


3. Hoe vaak vindt de naturalisatieceremonie plaats? De ceremonie wordt elke negen weken gehouden. Bij deze gelegenheid krijgen mensen dus de Nederlandse nationaliteit.


4. En wat is dan de landelijke naturalisatiebijeenkomst? Op deze jaarlijkse dag worden alle personen die in het afgelopen jaar in de gemeente Best genaturaliseerd zijn, nogmaals uitgenodigd om dit op feestelijke wijze te vieren met het gemeentebestuur en de gemeenteraad. De afgelopen jaren heeft de landelijke naturalisatiebijeenkomst steeds op 24 augustus plaatsgevonden. Dit is nu veranderd: vanaf 2008 vindt de ceremonie plaats op 15 december, Koninkrijksdag. Deze bijeenkomst heeft een feestelijk karakter en is alleen verplicht voor diegenen die op 15 december officieel het Nederlanderschap verkrijgen.

Naturalisatie Nederland

Maandelijkse sirenetest
Net als vorig jaar worden ook in 2008 elke eerste maandag van de maand de sirenes getest, die u moeten waarschuwen als er iets aan de hand is. Dat kan van alles zijn, zoals gevaarlijke stoffen die vrijkomen bij een brand, een zwaar ongeval, een dreigende overstroming, etc. Iedere eerste maandag van de maand om 12.00 uur is het echter loos alarm. Maandag 1 september worden de sirenes weer getest. Er is dan niets aan de hand.

Wilt u meer informatie over wat u moet doen als de sirene gaat? Haal dan de folder "Weet wat je moet doen als de sirene gaat" op bij het gemeentehuis. De informatie staat ook op onze website: www.gemeentebest.nl. Op het gemeentehuis is ook de algemene folder `Rampen vallen niet te plannen, voorbereidingen wel' en de rampenbewaarkaart verkrijgbaar. Daarnaast is op internet veel informatie te vinden over veiligheid in uw omgeving. De volgende websites zijn belangrijk: www.gemeentebest.nl, http://www.crisis.nl/ en http://risicokaart.brabant.nl/

Wat is er deze week te doen in Best?

Wat? Wanneer? Waar?
Maryanne Staal Schilderijen 18 augustus t/m 15 september Bibliotheek Best
Lake Dance 30 augustus Aquabest

Register Kinderopvang Best
De gemeente Best is verplicht alle kindercentra en gastouderbureaus die in deze gemeente gevestigd zijn en aan de Wet Kinderopvang voldoen, te registreren. Dit gebeurt in het Register Kinderopvang Best. Ouders kunnen alleen een vergoeding van de Belastingdienst ontvangen, als zij een overeenkomst gesloten hebben met een geregistreerd kindercentrum of gastouderbureau.

Opname Register Kinderopvang Best
In het Register Kinderopvang Best is de volgende wijziging opgenomen:

Kindercentrum Kindertuin aan de Sportlaan 4, Best in exploitatie m.i.v. 18 augustus 2008.
Ruimte voor twintig plaatsen buitenschoolse opvang.

Het Register Kinderopvang Best kunt u bekijken op deze website; (Leven en Wonen > Onderwijs en kinderopvang > Register kinderopvang)

Zwemmen bij De Dolfijn
Zwemvierdaagse groot succes
De zwemvierdaagse (11 tot en met 15 augustus) was weer een groot succes. In totaal waren er ongeveer 190 deelnemers. De jongste was vier jaar en zwom voor brons. De oudste deelnemer was 81 jaar en zwom voor goud 28!
Het was een gezellige boel en we hopen dan ook dat er volgend jaar nóg meer mensen mee zwemmen.

Zwem met je dier!
Zwembad de Dolfijn maakt zwemmen nóg leuker, want: zwemmen met je dier doe je ook hier! Op de laatste dag van het zwembadseizoen (31 augustus) ben je om 17.30 uur van harte welkom met je huisdier. De entree is dan gratis.

Nieuw voertuig buitengewoon opsporingsambtenaren (boa's)

Vanaf vandaag kunt u in Best een nieuw voertuig tegenkomen. De buitengewoon opsporingsambtenaren (boa's) hebben namelijk op maandag 25 augustus met veel plezier hun eigen dienstauto in gebruik genomen.

Buitengewoon opsporingsambtenaren zijn in dienst van de gemeente en zijn onder andere belast met toezicht en handhaving (zowel bestuurlijk als strafrechtelijk) in het openbaar gebied.
Het werkterrein van de boa's heeft betrekking op een scala van wetten en regels, zowel gemeentelijke verordeningen als nationale wetgeving. Meestal kunt u de vraagstukken die de boa's behandelen plaatsen in de categorie 'kleine ergernissen', maar ook houden deze bijzondere ambtenaren zich bijvoorbeeld bezig met horeca en jeugd.

Voorheen maakten de buitengewoon opsporingsambtenaren van de gemeente Best gebruik van dienstvoertuigen van de politie. Sinds gisteren rijden zij echter rond in een eigen auto, voorzien van alle apparatuur die zij bij hun werkzaamheden nodig kunnen hebben. Op de foto ziet u twee van de drie boa's met hun nieuwe voertuig.

Dus, ziet u binnenkort de gloednieuwe dienstauto bij u door de straat rijden, met daarin onze buitengewoon opsporingsambtenaren? Dan weet u dat zij door hun toezicht en handhaving een flinke bijdrage leveren aan het fijne leefklimaat in de openbare ruimte van onze gemeente!

Nieuwe dienstauto

Presidium gemeenteraad
Het presidium van de gemeenteraad is verantwoordelijk voor:
* bewaking van de planning van de raad en zijn commissies, waaronder het voorlopig vaststellen van de agenda's van de raadsavonden, commissievergaderingen en raadsvergaderingen;
* doen van aanbevelingen aan de raad inzake de organisatie van de werkzaamheden van de raad en van zijn commissies.

De openbare vergaderingen van het presidium in september vinden plaats op:

*

+ 3 september

+ 10 september

+ 24 september

De vergaderingen beginnen om 8.30 uur en vinden plaats in de Mosselaar op de eerste verdieping van het gemeentehuis. De agenda kunt u vanaf de maandag voorafgaand aan de vergadering raadplegen via deze website; (Bestuur > Raadsplein > Presidium).

Nieuw voorbereidingsbesluit Janssen Mode & Sport Tijdens de raadsvergadering van 1 september a.s. zal de gemeenteraad het voorstel behandelen om het voorbereidingsbesluit d.d. 16 juni 2008 ten behoeve van het bouwplan van Janssen Mode & Sport in te trekken. Vervolgens zal een nieuw voorbereidingsbesluit genomen moeten worden voor het desbetreffende gebied.
Het nieuw te nemen voorbereidingsbesluit blijft zowel wat betreft de inhoud als omvang hetzelfde, er is alleen sprake van een correctie van de kadastrale aanduiding. Indien de gemeenteraad een nieuw voorbereidingsbesluit neemt zal dit opnieuw zes weken ter inzage liggen.

RAADSVERGADERING 1 SEPTEMBER
Op maandag 1 september aanstaande vergadert de gemeenteraad. De bijeenkomst begint om 20.00 uur, is openbaar en vindt plaats in de raadzaal. U bent van harte welkom.

Het is mogelijk om aan het begin van de vergadering in te spreken over onderwerpen die op de agenda staan. U kunt zich hiervoor per e-mail of per telefoon aanmelden bij de griffie: raadsgriffie@gembest.nl of telefoonnummer 0499 360 375. U kunt maximaal vijf minuten inspreken.

Agenda maandag 1 september

Op de agenda staan de volgende onderwerpen:

* Vaststellen van het verslag van de raadsvergadering van 16 juni 2008 (voortgezet op 30 juni 2008)

* Ingekomen stukken

* Nieuw voorbereidingsbesluit t.b.v. het bouwplan Janssen Mode & Sport op de hoek Nieuwstraat

* Rapport "Tussentijdse informatievoorziening Gemeente Best" - rekenkamercommissie De Groene Rand

* Burgerjaarverslag 2007

* Gewijzigde legesverordening 2008 (1e wijziging)
* Centrumplan - stand van zaken

De agendapunten vindt u ook op deze website; (Bestuur > Raadsplein > Gemeenteraad > Vergaderingen > Raadsvergadering 1 september). Daarnaast kunt u de stukken inzien bij de raadsgriffier op het gemeentehuis (op afspraak) en in de bibliotheek.

Let op
In verband met de veiligheid is in de Raadzaal een beperkt aantal plaatsen beschikbaar voor publiek. Wilt u zeker zijn van een zitplaats in de Raadzaal, zorg dan dat u op tijd bent.

Mocht u vragen hebben over de raadsvergadering of de gemeenteraad, dan kunt u contact opnemen met de raadsgriffie van de gemeente Best op telefoonnummer: 0499 360 375. Per e-mail kan ook: raadsgriffie@gembest.nl.

Opening Antoniusschool

Vrijdag 22 augustus jl. is de Antoniusschool aan de Vlinderhei 14 officieel geopend. Speciaal voor deze opening was door de leerlingen een zogenaamd overdrachtscontract opgesteld. Hierin staat onder andere dat de leerlingen beloven dat zij zich zullen inzetten om een prettige leefgemeenschap te vormen en rekening te houden met verschillen die tussen mensen bestaan. De gemeente belooft onder andere om te zorgen voor goede schoolgebouwen. Wethouder Bisschops en de heer Van de Ven van Hurks Vastgoed hebben onder dit contract vanzelfsprekend graag een handtekening gezet.

Opening Antoniusschool