Gemeente Uithoorn

Gemeente Uithoorn
Laan van Meerwijk 16
1423 AJ Uithoorn
Postbus 8
1420 AA Uithoorn
Tel: 0297-51 31 11
Fax: 0297-51 32 22
E-mail: gemeente@uithoorn.nl

Lijst waardevolle bomen gereed

26 augustus 2008 print
De lijst met waardevolle bomen is definitief. Veel betrokken burgers reageerden vorig jaar op de oproep om bomen aan te melden. In totaal zijn 143 bomen en 13 boomgroepen (dat zijn meer dan 10 bomen bij elkaar) op de lijst gekomen. Dat aantal is hoger dan het aantal op de voorlopige lijst als gevolg van reacties van inwoners tijdens de inspraak in de afgelopen maanden.

Zodra de gemeenteraad de Algemene Plaatselijke Verordening definitief wijzigt zijn de waardevolle bomen goed beschermd. Kap - bijvoorbeeld bij ziekte van de boom - kan alleen na aanvraag van een kapvergunning.

Dit geldt niet voor alle andere bomen in de gemeente: die kunnen door de eigenaar zonder vergunning worden gekapt.

Samenstellen van de lijst

Vorig jaar oktober en november zijn alle inwoners van Uithoorn opgeroepen om bomen aan te melden die naar hun mening waardevol zijn. Dit leverde een lijst op van ongeveer 200 bomen en boomgroepen. De aanmeldingen zijn daarna beoordeeld volgens de criteria voor waardevolle bomen uit het gemeentelijk bomenbeleidsplan.

Een bomenlijstwerkgroep werd ingesteld met twee inwoners vanuit Buurtbeheer en één vanuit de Groengroep met als taak het proces te volgen.

Van de 200 aangemelde bomen zijn 110 bomen en boomgroepen op de voorlopige lijst opgenomen. Deze lijst en de daarbij behorende aanpassing van de Algemene Plaatselijke Verordening hebben in juni/juli jl. ter inzage gelegen.

Er kwamen zeven reacties; die zijn voor het college van B&W aanleiding geweest om het aantal bomen op de lijst aan te vullen. De uiteindelijke lijst bevat 143 bomen en 13 boomgroepen (meer dan 10 bomen).

Aanpassen Algemene Plaatselijke Verordening (APV)/kapvergunning

Het college adviseert de gemeenteraad kennis te nemen van deze lijst en tevens om de APV aan te passen.

Na deze wijziging is er geen kapvergunning meer nodig voor bomen die niet op de lijst staan.
Voor elke gemeenteboom geldt dat de eventuele kap van een boom wel altijd gemotiveerd moet worden, ongeacht of deze op de lijst staat. Deze motivatie zal via Buurtbeheer of op een aanvullende wijze bekendgemaakt worden aan de omwonenden. Deze werkwijze is beschreven in het Bomenbeleidsplan.
^
Kastanjes bij de Thamerkerk