D66

Meer geld voor filmsector

26 augustus 2008

D66-kamerlid Boris Van der Ham wil dat de regering meer geld uittrekt voor de Nederlandse filmsector. De sociaal-democraat pleit er tevens voor dat minister Plasterk van Cultuur zijn financieringsplannen voor de sector snel kenbaar maakt.

Hoog niveau

Van der Ham: "De Nederlandse Filmfestivals zoals het Rotterdams filmfestival, het Nederlands filmfestival in Utrecht maar ook het Documentaire festival IDFA zijn van een hoog niveau en bekend in binnen en buitenland. Minister Plasterk heeft nog steeds niet aan de sector laten weten hoe de financiering er voor de komende jaren uit ziet. Daardoor kan de sector moeilijk plannen maken."

Games en Animatie

Van der Ham vraagt de regering specifiek naar de inzet op de animatiefilm waar in Nederland zeer veel potentieel voor bestaat. Van der Ham: "Dit is een internationale en innovatieve tak van de Nederlandse filmsector en spreekt een zeer breed publiek aan, van jong tot oud. Animatie heeft ook overlap met de game-industrie. De minister moet oog hebben voor deze nieuwe ontwikkeling."