Gevarieerde zorg- en beveiligingsniveau's in longstay

Nieuwsbericht | 26-08-2008

Staatssecretaris Albayrak wil binnen de huidige longstay komen tot drie verschillende beveiligings- en zorgniveau's. De huidige longstay maakt te weinig onderscheid naar de verschillende ernstige psychische stoornissen en de gevarieerde zorg- en beveiligingsbehoefte die daarvoor nodig is.

In het nieuwe beleidskader worden drie differentiaties ingevoerd: 1. Longstay: voor tbs-gestelden met een hoog beveiligingsniveau en een laag, matig of hoog zorgniveau;
2. Longcare met beveiliging: voor tbs-gestelden met een gemiddeld beveiligingsniveau en een matig of hoog zorgniveau; 3. Longcare: voor tbs-gestelden met een laag beveiligingsniveau en een hoog zorgniveau.

De drie differentiaties doen recht aan de grote verschillen in zorg- en beveiligingsbehoefte binnen de longstaypopulatie. Albayrak heeft het Beleidsstandpunt longstay forensische zorg aan de Tweede Kamer gestuurd. Het beleidsstandpunt wordt uitgewerkt in een nieuw beleidskader longstay forensische zorg, dat uiterlijk in december 2008 klaar moet zijn en het huidige beleidskader longstay vervangt.

Meer informatie


* Beleidsstandpunt longstay forensische zorg26-08-2008 | pdf-document, 47 KB

Zie het origineel

* Meer differentiatie in de longstay

* Raad adviseert tot aanpassing van het longstaybeleid in de tbs
* Tbs (terbeschikkingstelling)