Singer Museum Laren


LAATSTE WEKEN

Van Gogh & Co: Laren, 18 augustus 2008 t/m 31 augustus 2008
De kleurrijke tentoonstelling Van Gogh & Co, die sinds mei vele duizenden bezoekers naar Singer Laren trok, is nog tot en met 31 augustus te zien.

De voor veel bezoekers toch nog verrassende werken van de Amerpoort- kunstenaars hebben aangetoond dat zij hun plek in het museum verdienen. Bezoekers die `even' kwamen kijken naar de zalen met werken van de kunstenaars met een verstandelijke beperking, dwaalden eindeloos door de zalen op zoek naar parallellen en stijlvormen in deze uitingen van `outsider art'.
Het publiek geniet zichtbaar van beide kunstvormen, vergelijkt en vormt een oordeel welk kunstwerk hen het meeste aanspreekt. De Amerpoort-werken

spreken zeer tot de verbeelding, getuige de stortvloed van positieve reacties: Marian Kamp "verfrissend, indrukwekkend en ontroerend", "wat een feest van kleuren en De badkamer (naar Jan Sluijters)

vormen", "boeiend van begin tot eind, een microkosmos binnen de moderne kunst".
De kunstenaars van Amerpoort maakten hun werken in reactie op de kern- collectie kunst van Singer Laren, aangevuld met enkele bruiklenen. Zo ook het schilderij ´Weelde´ van de hand van Ferdinand Hart Nibbrig, dat na langdurige bruikleen aan Singer Laren weer terugkeert naar de eigenaar.

Verkoop succesvol
Ook als verkooptentoonstelling was Van Gogh & Co een groot succes: bijna Jan Sluijters De badkamer tweederde van de getoonde werken is verkocht. Particulieren, bedrijven en non/profit instellingen stonden in de rij om de aansprekende werken aan te schaffen. Opvallend is dat een aantal bekende kunstverzamelaars zich al meteen bij de opening zeker stelde van de aanschaf van de schilderijen van hun keuze. De opbrengst van de verkoop komt ten goede aan nieuwe culturele projecten van Amerpoort en Atelier Jans Pakhuys.

Agenda
Marjolein Heinen - Vis in een Bij de tentoonstelling verscheen de Amerpoort Kunstagenda 2009. aquarium (naar Gerrit Dijsselhof) De agenda is nog voor 19,95 te koop in de museumwinkel, zolang de voorraad strekt.

Van Gogh & Co. is tot stand gekomen met steun van VSBfonds.


---