Koninklijke Nederlandse Schaakbond

De nieuwe Schaak Magazine valt deze week bij u in de bus

Deze week valt het nieuwe nummer van Schaak Magazine bij u in de bus. In dit nummer wordt speciaal aandacht besteed aan het Master project van de KNSB, dat zich richt op de 50Plus schaker. Om die reden zal de KNSB ook met een stand op de 50PlusBeurs in Utrecht aanwezig zijn.

In dit nummer verder een uitgebreid interview met schaaktrainer, schaakdocent en schaakmeester Herman Grooten, die onlangs vijftig werd.

De schaakvereniging Op Eigen Wieken wordt geportretteerd. Deze club slaagt er steeds weer in om zelf opgeleide jeugd in te schakelen bij het lesgeven aan de jongere jeugd. Op die manier weet Op Eigen Wieken jaar na jaar een belangrijke rol te spelen bij het jeugdschaak.

Aandacht is er ook voor de jeugdspelers Ali Bitalzadeh (open kampioen) en Roeland Pruijssers (in de rubriek combinaties).

Eric van Reem beschrijft de invloed die de technische ontwikkelingen op het schaakspel hebben. Worden alle toernooien in de toekomst voorzien van controlepoortjes?

---

OK Gouda kent 6 september ijzersterke bezetting

GOUDA - Een traditie wordt voortgezet. Al jaren is het SIOM Open Schaakkampioenschap van Gouda een van de meest prominente toernooien binnen de grenzen van de Rotterdamse Schaakbond. De 16e editie, op zaterdag 6 september, zal daar geen uitzondering op zijn. Tal van titelhouders, onder wie minimaal vier grootmeesters, geven acte de présence.

Naar verwachting zullen de hoofdprijzen worden verdeeld tussen Erik van den Doel, John van der Wiel, Dennis de Vreugt en nationaal dameskampioene Zhaoqin Peng. Dit kwartet internationale grootmeesters mag vooral concurrentie verwachten van Ali Bitalzadeh (onlangs verrassend winnaar van de strijd om het Open Kampioenschap van Nederland), Manuel Bosboom, Herman Grooten en Johan van Mil. Ook de vrouwelijke titelhouders Petra Schuurman en Bianca Mühren zijn niet kansloos.

Grootmeester Erik van den Doel is een van de kanshebbers (foto Ab Scheel)

Mogelijk wordt het veld de komende dagen nog versterkt met Sergey Tiviakov (Europees kampioen) en enkele grootmeesters uit het zogenaamde oostblok. Voorgaande jaren behoorden Daniël Fridman, Viesturs Meijers (Letland) en Alexandre Dgebuadze (België) tot de vaste en meest succesvolle deelnemers.

Open kampioen Ali Bitalzadeh (foto Ab Scheel)

In het kielzog van de professionals zullen zo'n 150 amateurs in diverse klassen meedraaien. Bovendien wordt parallel het 6e RSB Grand Prix Open Jeugdkampioenschap van Gouda gehouden, met naar het zich laat aanzien nog eens ongeveer 50 deelnemers. Een indrukwekkend schaakfestival dus, georganiseerd door schaakclub Messemaker 1847 en met financiële steun voor het jeugdtoernooi van HaloteC Holding uit Zoetermeer.

Speellocatie is de aula van de Christelijke Scholengemeenschap De Goudse Waarden, Kanaalstraat 31, Gouda. Wethouder Marco Kastelein neemt tegen 10.00 uur de officiële opening voor zijn rekening. Inschrijving is nog mogelijk bij Ab Scheel (telefoon 0182-512943, email ab-scheel@planet.nl, of via de website
http://www.messemaker-1847.nl/siom2008. Toeschouwers zijn van harte welkom, de toegang is gratis.
(Persbericht)

---

Festival Ideal Max Euwe in Sao Paulo

In de Braziliaanse wereldstad Sao Paulo wordt van 22 tot en met 31 augustus het toernooi Ideal Max Euwe gespeeld. Dit toernooi is de opvolger van het Euwe Stimulans Toernooi, dat vorig jaar in Arnhem plaatsvond. De bedoeling van het toernooi is om schakers uit alle continenten bijeen te brengen in een tienkamp. Vorig jaar lukte dat wel, dit jaar net niet omdat de Afrikaanse deelnemer niet tijdig een visum kreeg. Nederland wordt in de hoofdgroep vertegenwoordigd door John van der Wiel.

Het toernooi is tegelijkertijd een eerbetoon aan de Braziliaanse Nederlander Herman van Riemsdijk, die zestig jaar wordt en in Sao Paulo woont. Van Riemsdijk was vorig jaar ook betrokken bij het Euwe Stimulans Toernooi in Arnhem. De familie Van Riemsdijk is met zes man en de echtgenote van Herman uitstekend vertegenwoordigd. Zoon Felipe en broer Dirk spelen mee in het Zwitserse toernooi, alle anderen dragen hun steentje bij aan de organisatie.

Informatie over het toernooi kunt u vinden via deze link.
---