Rechter stelt Menzis in het gelijk in kort geding preferentiebeleid

26/08/2008 14:40

Menzis zorg en inkomen

Zeven apotheken in de regio Hardenberg moeten zich houden aan het contract dat ze met Menzis hebben afgesloten en "voorkeursmedicijnen" afleveren aan verzekerden van Menzis. Dat heeft de Zwolse rechtbank beslist in een kort geding dat Menzis tegen de apotheken had aangespannen. Klanten van de apotheken hoeven daarmee niet langer hun medicijnen zelf te betalen.

"Opnieuw beslist de rechter in het voordeel van ons preferentiebeleid", zegt Bas Leerink, directeur Zorg van Menzis. "Ik hoop dat apothekers nu beseffen dat het preferentiebeleid blijft en dat wij nu samen de toegevoegde waarde van apothekers in de zorgketen gaan aantonen aan de klant." Volgens Leerink is er bijvoorbeeld nog veel winst te behalen in het begeleiden van patiënten bij het trouw en regelmatig slikken van hun geneesmiddelen.

De zeven apothekers weigerden om het preferentiebeleid van zorgverzekeraars Menzis en UVIT uit te voeren. Daarmee probeerden zij de enorme prijsdaling van geneesmiddelen door het preferentiebeleid onmogelijk te maken. Het belangrijkste argument betrof de autonomie van de apotheker. "De rechter heeft dit argument terzijde geschoven, omdat de voorschrijvend arts altijd kan afwijken van het preferentiebeleid als hij of zij dat medisch noodzakelijk acht. Dus de klant krijgt altijd de beste zorg - goedkoop waar het kan en duur waar het moet", aldus Leerink.






Noot voor de redactie:


Noot voor de redactie,

Menzis