UMC Utrecht


Patiënten bovengemiddeld tevreden

Uit het tweejaarlijkse patiënttevredenheidsonderzoek in alle acht universitair medische centra blijkt dat patiënten bovengemiddeld tevreden zijn over het UMC Utrecht. Vergeleken met de andere UMC's worden de artsen in Utrecht het hoogst gewaardeerd om hun bejegening en behandeling. Ook verpleegkundigen doen het goed: zes afdelingen worden genoemd als `best practice' op het aspect `bejegening en behandeling door verpleegkundigen'. In totaal deden bijna 5000 patiënten mee aan het onderzoek.

De verschillen tussen de UMC's zijn over het algemeen klein. Voorzitter van de Raad van Bestuur prof.dr. Geert Blijham: "Uiteraard is het positief dat patiënten gemiddeld genomen tevreden zijn over het UMC Utrecht. Maar we gebruiken het onderzoek vooral om onze zorg en service verder te verbeteren."

Het resultaat strookt met eerdere onderzoeken naar patiënttevredenheid, zoals het Landelijk Ziekenhuiservaringen Onderzoek (Lagendijk, januari 2008). In dit onderzoek kreeg het UMC Utrecht een 7,9 als gemiddeld rapportcijfer. Ook zorgverzekeraar Agis onderzoekt de patiënttevredenheid. In dit onderzoek scoorde het UMC landelijk goed op onderwerpen als `verpleegkundige diensten', `informatie bij ziekenhuisontslag' en `fysieke omgeving'. Van de regionale ziekenhuizen kwam het UMC als beste uit de bus.

Voor het onderzoek dat is gedaan door de Nederlandse Federatie van Universitair Medische Centra (NFU) hebben 5000 patiënten het UMC Utrecht beoordeeld op aspecten als ontvangst, bejegening en behandeling door artsen en verzorging verpleegkundigen, zelfstandigheid en respect, informatie en nazorg. In het onderzoek staan een aantal afdelingen of poliklinieken genoemd die meer gewaardeerd worden dan afdelingen in andere UMC's met hetzelfde specialisme (best practice).

De afdeling Cardiologie is best practice op het aspect ontvangst, Heelkunde in vertrek en nazorg, Kindergeneeskunde en Orthopedie worden bijzonder gewaardeerd om de bejegening en verzorging door verpleegkundigen. Voor de polikliniek geldt dat Anesthesiologie, Gynaecologie en Verloskunde, Plastische chirurgie, Maag- darm-, en leverziekten, Geriatrie, Dermatologie, Longziekten, Kindergeneeskunde en Klinische Genetica zich best practice mogen noemen op één of meerdere aspecten.

Voor nadere informatie:
UMC Utrecht, In- en Externe Communicatie
Linda Minnen en Ilse van Wijk, tel. 088 7557483 (buiten kantoortijden via 088 7555555)
press@umcutrecht.nl

dinsdag 26 augustus 2008