KNWV

Nieuwsbericht Topzeilen

26-8-2008

Nederland kan een groot zeilland worden

Het Olympische zeiltoernooi zit er op. Nederlandse zeilers pakken twee zilveren plakken in de Yngling klasse en de dames 470 klasse. Met andere woorden, de vrouwen zorgen voor de Nederlandse zilvervloot. Annemieke Bes, Mandy Mulder en Merel Witteveen in de Yngling en Lobke Berkhout en Marcelien de Koning in de 470 klasse. Bij de mannen in de 470 grijpen de broers Coster net naast het eremetaal met een vierde plaats en in de Tornado klasse slepen Booth en Nieuwenhuis een vijfde plaats uit het vuur. Windsurfer Casper Bouman wordt 15de, Finnzeiler Postma 14de en in de Laserklasse eindigt Rutger van Schaardenburg als 34ste.

Bondscoach Jaap Zielhuis is heel tevreden met de Oranje resultaten.

Ik heb altijd veel vertrouwen in deze groep gehad. Let wel,
vertrouwen, geen verwachtingen. Ze hebben de geweldige eigenschap dat ze er staan op het moment dat het moet gebeuren. Het afgelopen jaar heeft helemaal in het teken van Qingdao gestaan en dat heeft zich terugbetaald. Uiteraard heb ik veel respect voor de medaille winnaars maar ook voor de Costers, die net naast de prijzen grijpen. Zij hebben goed gezeild en dat geeft vertrouwen voor de toekomst. Casper Bouman heeft het maximale eruit gehaald. Rutger heeft waardevolle ervaring opgedaan, alleen Postma kwam niet uit de verf. Mitch en Pim zijn verantwoordelijk voor hun eigen programma en dat respecteren we. Booth is een hele ervaren zeiler in de Tornado klasse en hij heeft weer laten zien goed mee te kunnen komen.

We hebben als Nederlanders een waanzinnige omschakeling moeten maken om goed te presteren in deze specifieke omstandigheden in Qingdao (weinig wind, golven en stroom). Dat is een grote stap voorwaarts. Echte topzeilers kunnen dat, omschakelen en in alle omstandigheden goed presteren.

Hulde ook aan de coaches. Na Athene hebben we gekozen voor fulltime, coach gestuurde programmas. Doordat coaches het programma maakten en altijd aanwezig waren zijn er hele grote stappen gemaakt. Vier jaar geleden had niemand kunnen voorspellen dat deze 470 dames en Yngling dames Olympische medailles zouden gaan winnen. Maar we moeten ook aan de volgende stap denken. De groep met topzeilers moet in de toekomst groter worden, want we presteren goed maar hebben relatief weinig zeilers. Wat dat betreft zijn we op de goede weg met de
jeugdopleiding. We willen in meer klassen voorin varen, zonder concessies aan het kwaliteitsniveau van de programmas te doen.

Zielhuis vult vervolgens in hoe hij denkt dat zoiets bereikt kan worden.

Het is nog een beetje vroeg, maar we moeten onze verschillende programmas goed analyseren. We weten 1 ding zeker; parttime programmas zijn old school. Wat onze teams verder goed gedaan hebben is de focus op de juiste evenementen en trainingslocaties. Het waren gerichte programmas die consequent uitgevoerd werden. En daar moeten we er meer van hebben.

Dat kan alleen door full time programmas met full time coaches. We moeten die coaching expertise proberen vast te houden en uit te breiden. Verder willen we onderlinge concurrentie in de verschillende klassen stimuleren. Daarvoor hebben we meer zeilers nodig. Hopelijk zijn de huidige successen een inspiratiebron voor jonge zeilers om 100% voor het zeilen te gaan.

Dat klinkt als een plan voor de lange termijn?

Dat is al veel dichterbij dan we denken. We zijn goed bezig met Project 2012 in de Laser en 470 onder leiding van Mark LittleJohn. We hebben sinds lange tijd weer een Wereldkampioen bij de jeugd. Steven LeFevre en Steven Krol wonnen vorige maand het jeugd WK in de 470.

We kunnen een echt groot zeilland worden als we meer van dit soort programmas uitvoeren. Alle benodigde ingrediënten zijn aanwezig: Veel plassen en meren met enthousiaste verenigingen, 16 miljoen mensen, een ideaal klimaat en bovendien zijn we een rijk land.