Gemeente Sneek


binnenstad sneek

Fysieke afsluiting binnenstad Sneek

Het college van burgemeester en wethouders van Sneek heeft besloten de huidige fysieke afsluitingen in de binnenstad (op het Grootzand, Leeuwenburg en in de Kleine Kerkstraat) te vervangen door een systeem met een automatisch verzinkbare paal.

De automatisch verzinkbare palen worden geplaatst op een locatie die nu ook al regelmatig wordt afgesloten voor verkeer of in het voetgangersgebied, waar automobilisten sowieso niet mogen komen. Dergelijke automatische afsluitsystemen bieden de mogelijkheid ontheffinghouders en hulpdiensten door te laten gaan.

In het ontheffingenbeleid van de gemeente is opgenomen wie in aanmerking komt voor een ontheffing om bijvoorbeeld het voetgangersgebied in te rijden. In de toekomst wordt mogelijk het gehele voetgangersgebied buiten de venstertijden (tijden waarop bevoorraad mag worden in het voetgangersgebied) fysiek afgesloten met beweegbare palen. Verwacht wordt dat de maatregelen eind 2008 gerealiseerd kunnen worden.

Op diverse plaatsen is het voetgangersgebied in de binnenstad van Sneek fysiek afgesloten. Naast de fysieke afsluiting van het voetgangersgebied is er ook een fysieke afsluiting van de Kleine Kerkstraat en Markstraat tijdens uitgaanstijden en evenementen.

Aanleiding voor de plaatsing van de fysieke afsluitingen in het voetgangersgebied waren de regelmatige overtredingen van automobilisten die ondanks duidelijke bebording toch het voetgangersgebied inreden. Door de plaatsing van paaltjes op het Leeuwenburg en het Grootzand na de venstertijden, worden minder overtredingen waargenomen in het voetgangersgebied. In de Kleine Kerkstraat wordt de fysieke afsluiting geplaatst om conflicten tussen bezoekers van de horecagelegenheden en gemotoriseerd verkeer te voorkomen.

Eind juni heeft het college besloten om de Kleine Kerkstraat, en daarmee ook de Marktstraat, tijdens het zomerseizoen van zaterdagavond 23.00 uur tot maandagochtend 7.00 uur af te sluiten voor het verkeer door het plaatsen van wegafsluitende palen.