Leefbaar Rotterdam


dinsdag, augustus 26, 2008

Hangen in de bieb

Rotterdam, donderdag 15 augustus 2008,

Betreft: schriftelijke vragen ter schriftelijke beantwoording Hangen in de bieb

Geacht College,

Met verbazing namen wij kennis van de faciliteit 4you!, in kader van het Actieplan Laaggeletterdheid. Het maken van hangplekken in een Bibliotheekvestiging, alwaar laaggeletterde jongeren computerspelletjes op Playstation en Wii kunnen spelen, zou moeten bijdragen aan het terugdringen van laaggeletterdheid. Ter verhoging van de feestvreugde mag de hangjeugd ook de muren van de vestigingen in Bloemhof, Alexanderpolder en IJsselmonde met graffiti versieren.

De boeken, voor zover in de ruimte aanwezig, zijn niet te dik, erg eenvoudig of het betreft zelfs luisterboeken. Wij twijfelen eveneens aan de meerwaarde van het project 4You! op de culturele ontwikkeling van de jongeren in brede zin.

Hierover heb ik aan het college de volgende vragen:


1. Op welke wijze en wanneer wordt het beoogde doel, het terugdringen van de laaggeletterdheid bij de doelgroep, geëvalueerd?


2. Waarom zou het spelen van computerspelletjes beter werken dan bijvoorbeeld het geven van extra taalles en begrijpend lezen?

Aangezien de jeugdige laaggeletterden straks geheel vrijblijvend kosteloos kunnen gamen, beconcurreert de bibliotheek hiermee ondernemers die dit tegen betaling aanbieden. De genoemde ondernemers dragen hiervoor een vergoeding af aan de rechthebbenden.


3. Betaalt de bibliotheek een vergoeding aan de fabrikant en softwaremakers voor vertoon en gebruik van de spelcomputers in de openbare ruimte?

Het concept 4You! is ontwikkeld door de stadsbibliotheek Haarlem en voor de overname van het concept dient een vergoeding betaald te worden.


4. Wat zijn de ervaringen met dit project in Haarlem?


5. Hoe hoog is de vergoeding die voor het concept betaald dient te worden?


6. Wat zijn de totale kosten van het project 4You! ?

Met vriendelijke groet,

Anton Molenaar