Gemeente Alphen aan den Rijn

voor project Door Dik en Dun

Startsubisidie voor project Door Dik en Dun

Gemeente stimuleert kinderen met overgewicht tot bewegen & bewust eten

Jongeren met overgewicht gaan werken aan gezonde voeding & gezond bewegen. Dat is het doel van het programma Door Dik en Dun, dat in september 2008 van start gaat. Het programma biedt kinderen van 8 tot 12 jaar de mogelijkheid om samen met andere kinderen met overgewicht te werken aan een gezonde leefstijl. Op deze manier wordt de drempel om blijvend te gaan sporten/bewegen verlaagd. De gemeente Alphen aan den Rijn stelt een startsubsidie van 7468 euro beschikbaar, omdat het programma aansluit bij het volksgezondheidsbeleid.

Door Dik en Dun
Per periode van vier maanden kunnen gemiddeld 10 jongeren deelnemen aan het programma Door Dik en Dun. Zij gaan 2 x per week bewegen en krijgen 1x per week les in voeding en bewustwording van de leefstijl. Er wordt kennis gemaakt met het brede aanbod van sport dat er is. Zo wordt geprobeerd de drempel naar het sporten te verlagen en de jongeren te stimuleren na afloop van het programma bij een sportvereniging door te gaan met sporten. De kinderen kunnen na de cursus ook samen verder gaan met sporten. Doordat ook de ouders betrokken worden bij het project, heeft de deelname van één kind vaak ook effect op de eet- en beweeggewoonten van het gehele gezin. Het project is een samenwerking van een diëtiste, een fysiotherapeut, een psycholoog en het Sportspectrum. Het programma start in september 2008 en heeft een doorlooptijd van 1 jaar. Daarna volgt een evaluatie.

Een leven lang bewegen
Jongeren met overgewicht zijn moeilijk aan het bewegen te krijgen. Uit ervaring blijkt dat het helpt deze jongeren te laten sporten met een groep leeftijdsgenoten die in dezelfde situatie zitten. Voor deze jongeren is het programma Door Dik en Dun opgezet. Wethouder Michel du Chatinier wil inwoners stimuleren om een leven lang te bewegen. Het is belangrijk dat we mensen bewust maken van de gevaren van overgewicht. Meer beweging kan overgewicht voorkomen. Hoe jonger we daarmee beginnen, hoe beter.

Startsubsidie
In het kader van het volksgezondheidsbeleid stelt de gemeente een startsubsidie beschikbaar. De verwachting is dat na de opstartfase de zorgverzekeraars de bekostiging op zich zullen nemen. De betrokken partijen hebben hierover al overleg.

Interesse
Wilt u meer informatie of aanmelden voor de cursus, dat kan. U kunt contact met ons opnemen via 0172 444893

© Gemeente

Alphen aan den Rijn

Stadhuisplein 1

2405 SH Alphen aan den Rijn

Tel: 0900 - 481 11 11

Fax: (0172) 46 55 64

gemeente@alphenaandenrijn.nl

Postbus 13, 2400 AA

Alphen aan den Rijn