Politie Groningen

Politie houdt extra brommercontroles

Groningen, 26-08-2008 o Met de start van het nieuwe schooljaar vorige week zijn er dagelijks weer veel brommerrijders onderweg. Daarom begint Regiopolitie Groningen vanaf woensdag 27 augustus in de hele provincie met intensieve brommercontroles. De politie controleert op alle aspecten van het brommerrijden, maar vooral op het dragen van een helm en het voeren van een kenteken. Tijdens de controleperiode heeft de politie ook extra aandacht voor gebieden waar bewoners vaak klagen over brommeroverlast.

De controles van de politie zijn nog steeds nodig. Uit landelijke onderzoekscijfers van het Bureau Voorlichting van het Openbaar Ministerie (BVOM) blijkt een dalende trend van het aantal bromfietsers, zowel bestuurders als passagiers, die een helm dragen. In 2007 droeg 91 procent van de bestuurders in Groningen een helm, terwijl dat een jaar eerder nog 93 procent was. De Groningse brommerrijders scoren in 2007 ook voor het eerst sinds lange tijd onder het landelijk gemiddelde. Gelukkig droegen Groningse brommerrijders in 2007 de helm wel vaker goed op het hoofd. Helaas hadden ze minder vaak dan in 2006 de kinband dicht.

Helm zonder (zichtbare) beschadigingen

Opvallend is dat beduidend minder bromfietsers een onbeschadigde helm dragen: 42 procent in 2007 tegenover 59 procent in 2006. Dat is zorgelijk, want een beschadigde helm verliest zijn
beschermingsfunctie. Een oude helm kan op den duur broos worden. Ook na een valpartij moet een helm vervangen worden, ook al is er geen zichtbare schade. De schokdemping neemt namelijk wel af. Met een helm gooien is daarom ook niet verstandig.

Brommeroverlast?

De politie besteedt tijdens de controleperiode extra aandacht aan brommeroverlast. Op enkele plaatsen in de provincie hebben bewoners geregeld last van jongeren die zich met hun brommers verzamelen. Het geluid van de (opgevoerde) brommers kan heel storend zijn. In de controleperiode richt de politie zich nadrukkelijk op de gebieden waar veel overlast voorkomt. Heeft u klachten over brommeroverlast? Die kunt u melden bij Regiopolitie Groningen via (0900) 8844.