Stadsdeel Zeeburg

Vrouwen maken kennis met sport in Zeeburg

26 augustus 2008

Op vrijdag 22 augustus 2008 maakten vrouwen uit Zeeburg gratis kennis met verschillende sporten. Stadsdeel Zeeburg organiseerde een open dag in Sporthal Zeeburg samen met Amikino, het Zeeburgs Vriendinnen Netwerk. Ruim veertig vrouwen deden actief mee aan proeflessen aerobics en fietsen.

Schade inhalen

Marleen van den Heuvel is coördinator vrouwensport en werkt nu twee jaar voor het stadsdeel. Zij legt uit waarom het belangrijk is om vrouwensport te blijven promoten: 'In de Nederlandse cultuur is het behoorlijk ingebakken dat je op jonge leeftijd lid wordt van een sportclub. In Zeeburg wonen veel vrouwen die het vanuit hun cultuur helemaal niet mee hebben gekregen om te sporten. Door ze aan te sporen om mee te doen met cursussen kunnen de vrouwen de `schade' inhalen.'

Foto: fietsles tijdens de vrouwensportdag

Geen fiets, geen brood

Zo kunnen vrouwen fietslessen nemen. Hierdoor neemt hun onafhankelijkheid toe. Fatima heeft twee jaar geleden een fietscursus gevolgd bij Marleen. Ze is op de open dag aanwezig om haar buurvrouw aan te moedigen. Zij vertelt: 'Fietsen is erg belangrijk geworden voor mij. Soms gebruikt mijn zoontje stiekem mijn fiets en kan ik geen boodschappen doen. Als mijn man mij 's avonds vraagt waarom er geen brood is, zeg ik: Waar was mijn fiets!?'

Vrienden maken én kilo's kwijtraken!

Nagla is ook in de sporthal om een vriendin aan te moedigen. Zij heeft, naast de fietscursus, meegedaan aan verschillende programma's. Nagla is al meer dan vijftien kilo kwijt door te sporten met Marleen! Ze doet nu fanatiek mee aan de cursus 'Bewegen op muziek' en is ook 'fietsvriendin'. 'De meeste vrouwen die ik spreek hebben geen hobby's of activiteiten om handen. Ik probeer andere vrouwen te motiveren en neem ze mee naar deze activiteiten. Ik heb hier ook al veel nieuwe vriendinnen gemaakt,' vertelt zij enthousiast.

Meedoen?

De startdatum van de fietscursus is 29 september 2008. Inschrijven kan tot 5 september bij Vrouwencentrum Ruma Khami (Javaplantsoen, 1095 CS Amsterdam) en Buurthuis De Meevaart (Balistraat 48, 1094 JN Amsterdam).

Meer informatie

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Marleen van den Heuvel, coördinator vrouwensport, telefoon 06 1035 3757, e-mail M.van.den.heuvel@zeeburg.amsterdam.nl.