Gemeente Roermond

Gemeente aan de slag met natuurontwikkeling Swalmdal

De Gemeente Roermond is eigenaar van een prachtig stukje natuur aan weerszijden van het riviertje de Swalm. De terreinen liggen aan de oostzijde van de uitbreidingswijk Bosstraat-Zuid. Afgelopen voorjaar heeft de gemeente in dit gebied een regenwaterbuffer aangelegd. Momenteel is de gemeente bezig met de herinrichtingsplannen voor het betreffende gebied.

Een drietal ontwikkelingen geeft de gemeente de kans het gebied optimaler in te richten voor mens en natuur. Door de aanleg van de nieuwbouwwijk is een grotere recreatieve druk op het gebied ontstaan. De huidige voorzieningen zijn daar niet op berekend. Tegelijkertijd liggen er door de bijzondere ligging van de terreinen op een overgang van hoog en droog naar laag en nat kansen voor natuurontwikkeling. Daarnaast wordt het in het gebied aanwezige schorsdepot, een restant van de activiteiten van de voormalige populierenzagerij, opgeruimd.

Bewoners worden over de herinrichtingsplannen geïnformeerd tijdens een openbare informatieavond op 9 september 2008 (aanvang 19.30 uur) in Café De Bos (Bosstraat 115 te Swalmen). Ook vindt voor belangstellenden een veldexcursie plaats. Deze wordt georganiseerd door Bosgroep Zuid Nederland. Tijdens deze excursie worden de maatregelen in het veld toegelicht. De veldexcursie staat gepland voor zondag 14 september 2008 van 11.00 tot 12.30 uur en start bij de wandel- en fietsbrug aan het Otterpad (Varkensgat) over de Swalm. U kunt zich hiervoor aanmelden tijdens de informatiebijeenkomst, telefonisch via 040-2066360, of per e-mail: h.vanoorsouw@bosgroepen.nl.

Publicatiedatum: 26-08-2008 Bijgewerkt: 26-08-2008