Toprating Moody's voor garanties waarborgfonds MBO-sector

26/08/2008 17:12

Moody's Investors Service

26 augustus 2008- Aa 1 met outlook stable, de op één na hoogste kwalificatie voor kredietwaardigheid, is door Moody's Investors Service toegekend aan de borgstellingconstructie van de Stichting Waarborgfonds Bve (WBve), het waarborgfonds dat werkt ten behoeve van de MBO-sector. Deze sector, gevormd door een 70-tal instellingen,verzorgt beroepsonderwijs en volwasseneneducatie voor momenteel 634.000 studerenden.

Door deze rating zijn de instellingen in staat onder gunstige voorwaarden middelen aan te trekken op de kapitaalmarkt voor de financiering van de huisvesting.

WBve garandeert op verzoek van de banken betaling van rente en hoofdsom van de leningen, indien de instelling voldoet aan de door het fonds gestelde voorwaarden. WBve beschikt daarvoor over eigen middelen (thans euro 17 miljoen) en kan zo nodig een beroep doen op kapitaal van de instellingen tot een bedrag gelijk aan 2% (in 2008 is dat ruim euro 70 miljoen) van de middelen die het Rijk jaarlijks aan de sector ter beschikking stelt.

Eind 2007 stond Bve borg voor ruim 50 leningen met een oorspronkelijke nominale waarde van euro 768 miljoen en een saldo van euro 631 miljoen.

Moody's is tot zijn waardering gekomen op grond van de volgende overwegingen:


- de sterke band met het Rijk en het Rijkstoezicht op de sector;


- de degelijke wijze van bedrijfsvoering van WBve en instellingen;


- het kritisch beoordelen en monitoren van de instellingen door WBve;


- de spankracht van WBve middels eigen vermogen en de goed geregelde achtervang.

Moody's heeft de rating bekend gemaakt via een persbericht en de publicatie van een uitvoerige en gedetailleerde kredietanalyse, verzorgd door Thomas Amanta, Vice-President en Senior Credit Officer, op Moody's website.

Ben Kempen, voorzitter van WBve, wijst erop, dat het fonds dat in 1997 werd opgericht, nog nooit werd aangesproken door financiers op grond van de aangegane verplichtingen. Juist nu, tijdens de heersende kredietcrisis en de daaruit voortvloeiende kritische houding ten opzichte van ratingbureaus, met betrekking tot het afgeven van kredietwaardigheidoordelen, is het volgens Kempen van grote betekenis voor de sector dat deze toprating werd verkregen. Ontvangen reacties van belangrijke partijen voor de sector, waaronder BNG, ING en RABO, bevestigen deze opvatting.





http://www.waarborgfonds-bve.nl