Provincie Groningen

Werken in de zorg na je vijftigste 26 augustus 2008

Leeftijdsbewust beleid en veranderingen in de organisatie zijn nodig als antwoord op de krapte op de arbeidsmarkt in de zorg. Het besef groeit dat oudere werknemers steeds meer nodig zijn om de toenemende vraag naar zorg in organisaties aan te kunnen.
Veel helpenden, verzorgenden, verpleegkundigen en begeleiders zijn ouder dan 50 jaar en deze groep neemt alleen maar toe. Instellingen hebben belang bij een goed ontwikkeld beleid om deze werknemers te behouden. Dit is reden voor Verpleegkundigen & Verzorgenden Nederland (V&VN), de provincie Groningen, Zorgplein Noord en Vilans om het project `Werken in de zorg na je 50ste' in de provincie Groningen uit te voeren. De provincie Groningen en het ministerie van VWS maken het project financieel mede mogelijk.

Méér zorgverleners nodig en deskundigheid behouden Vele studies laten zien dat er in de nabije toekomst krapte op de arbeidsmarkt ontstaat, door de vergrijzing en ontgroening van de bevolking. Ook in de gezondheidszorg ontstaan capaciteitsproblemen. Bij ongewijzigd beleid zijn tot 2040, 700.000 extra werknemers nodig, waarvan 420.000 voor de zorgsector. De krapte is nu al merkbaar in de gezondheidszorg. Voor 2010 wordt in de provincie Groningen en Drenthe verwacht dat van alle vacatures zeven procent niet te vervullen is vanwege een te gering aanbod.
De overheid wil in verband met de vergrijzende samenleving maatregelen nemen om mensen langer te laten werken. Voor veel 50 plussers is dit een weinig prettig vooruitzicht. Omdat het werk hen steeds zwaarder valt, willen zij het juist wat rustiger aandoen. Deze mensen zijn nog steeds gemotiveerd om te blijven werken, alleen willen ze 'het anders'.

Op de agenda
Het project `Werken in de zorg na je 50ste' wil dit maatschappelijk vraagstuk graag hoger op de agenda brengen bij zowel werknemers als werkgevers. Het project heeft een tweeledig doel:
* Werkgevers en werknemers worden zich hier bewust van en krijgen inzicht in de aard van de arbeidsproblemen bij 50+ verpleegkundigen, helpenden en verzorgenden.
* Er worden maatregelen gestart die ertoe bijdragen dat de 50-plussers op een zinvolle wijze en met plezier hun werk kunnen blijven doen.

Regionale bijeenkomsten
In de maanden september tot december organiseren de samenwerkingspartners in de provincie Groningen tien regionale bijeenkomsten apart voor helpenden, verzorgenden, begeleiders en voor verpleegkundigen. In deze bijeenkomsten gaan zij in gesprek over onder meer:

* Waar heb je in je werk last van gezien je leeftijd?
* Hoe houd je het werk aantrekkelijk?

* Wat heb je nodig om na je 50ste met plezier te blijven werken?
* Wat zou je een werkgever adviseren om 50-plussers voor de zorg te behouden?

Werkconferentie
Het project mondt uit in een werkconferentie in januari 2009. De werkconferentie staat in het teken van het gezamenlijk bespreekbaar maken van de 50+ arbeidsproblematiek, noodzakelijke oplossingen daarvoor, goede voorbeelden laten zien en afspraken maken over implementatie van deze voorbeelden.

26 augustus 2008