Ministerie van Buitenlandse Zaken

Nederland steunt aandacht voor provincies in Zuid-Afghanistan

26 aug 2008 | De gouverneurs van de vier zuidelijke provincies in Afghanistan roepen de centrale regering op om meer aandacht te besteden aan het oplossen van problemen in het zuiden van Afghanistan. Dat bleek zaterdag op een conferentie van de gouverneurs van de provincies Uruzgan, Zabul, Kandahar in de stad Kandahar met de Afghaanse ministers van Onderwijs en Plattelandsontwikkeling en Wederopbouw.

De conferentie was een initiatief van het door Nederland gesteunde Onafhankelijk Directoraat voor Lokaal Bestuur (IDLG), dat zich inzet voor het versterken van het lokale bestuur in de Afghaanse provincies. Doel van de bijeenkomst was aandacht te vestigen op de problemen waar bestuurders in de zuidelijke provincies tegenaan lopen.

Ook Nederland vindt het van belang dat de regering in Kabul oog blijft houden voor de problematiek in Uruzgan en de andere provincies in het zuiden. Een goede samenwerking tussen de centrale regering en bestuurders op lokaal niveau is essentieel voor de opbouwactiviteiten in de provincies.

De eerste prioriteit van de gouverneurs is het verbeteren van de veiligheidssituatie. Ook wezen ze op de gevaren waar Afghaanse burgers mee te maken hebben bij het reizen over de weg en op het tekort aan goed opgeleide ambtenaren.

De minister van Onderwijs, Atwar, vroeg de gouverneurs op zijn beurt om aandacht te geven aan het verbeteren van het onderwijs, onder andere door scholen te (her)openen. Hij riep de gouverneurs op met concrete plannen te komen de kwaliteit van het onderwijs verder te verbeteren.

* Ministerie van Buitenlandse Zaken

* Bezuidenhoutseweg 67

* Postbus 20061

* 2500 EB Den Haag

* Tel.: 070-3 486 486

* Fax: 070-3 484 848

* Internet: www.minbuza.nl

Gerelateerde informatie

* Dossier Nederland in Afghanistan