Bve Raad



MBO Raad vraagt opnieuw aandacht voor zorgleerlingen

Schoolverlatersrapport SCP: MBO Raad vraagt opnieuw aandacht voor zorgleerlingen
Vandaag biedt het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) staatssecretaris Van Bijsterveldt van OCW het rapport 'Gestruikeld voor de start. De school verlaten zonder startkwalificatie' aan. Het rapport doet verslag van onderwijsbreed onderzoek in relatie tot de Lissabondoelstellingen naar voortijdig schoolverlaten tot het schooljaar 2005/2006. Voor het mbo trekt het SCP de volgende conclusies:


* het mbo kent 35.000 voortijdig schoolverlaters
* het op ruime schaal tot het mbo toelaten van leerlingen zonder vmbo-diploma werkt uitval in het mbo in de hand

De MBO Raad grijpt het rapport aan om opnieuw aandacht te vragen voor de grote groep zorgleerlingen die het risico loopt om voortijdig schoolverlater te worden. De MBO Raad stelt dat wat het mbo betreft de drempelloze instroom op de niveau's 1 en 2 geen punt van discussie is of mag worden. Het mbo biedt juist risicoleerlingen, die veelal geen diploma van een vooropleiding hebben en/of met sociale en psychische problemen kampen, kansen en daarmee perspectieven op de arbeidsmarkt. De onderwijsinstellingen in het mbo zijn echter niet bij machte de problemen die deze leerlingen hebben het hoofd te bieden. De MBO Raad doet in zijn reactie dan ook een beroep op de overheid, en dan met name de gemeenten, de onderwijsinstellingen daarin te ondersteunen. Niet alleen in maatschappelijk maar ook in financieel opzicht. Hulp aan zorgleerlingen wordt nu oneigenlijk gefinancierd uit het reguliere onderwijsbudget.

Positief aan het rapport vindt de MBO Raad dat de conclusies tot 2006 ondersteunend zijn aan de keuzes die het mbo samen met het Ministerie van OCW heeft gemaakt in de aanpak van voortijdig schoolverlaten sinds 2006. Belangrijke pijlers daarin zijn de convenanten die de staatssecretaris sloot met het mbo-onderwijsveld om het aantal voortijdig schoolverlaters in 2012 met de helft terug te dringen (van 35.000 in 2005/2006 tot 17.000 2012), de onlangs gestarte experimenten vmbo-mbo2 die het aantal voortijdig schoolverlaters moet verminderen door de overgang van vmbo naar mbo te vergemakkelijken en de extra investeringen die gedaan worden in extra taal- en rekenonderwijs.