Gemeente Hoogezand-Sappemeer

Inwoners van Hoogezand-Sappemeer voelen zich veilig - persbericht 045, 2008

De veiligheidsbeleving is in Hoogezand-Sappemeer het hoogst ten opzichte van de andere middelgrote gemeenten van de provincie Groningen. Dat is een belangrijke conclusie uit de Veiligheidsmonitor 2007. Hierin staan de cijfers die een beeld geven van de veiligheidssituatie en de veiligheidsbeleving van de inwoners van de gemeente. Ook op andere punten scoort Hoogezand-Sappemeer gunstiger dan het gemiddelde van de middelgrote gemeenten.

De Veiligheidsmonitor is voor de vierde keer in Hoogezand-Sappemeer gehouden. Het is een tweejaarlijks onderzoek naar de leefbaarheid en veiligheid in de gemeente, dat onder inwoners van 15 jaar en ouder wordt gehouden. 40 procent van de aangeschreven inwoners van de gemeente heeft de vragenlijst ingevuld. De resultaten van Hoogezand-Sappemeer worden in een rapport vergeleken met de overige vier middelgrote gemeenten (Stadskanaal, Winschoten, Veendam en Delfzijl) van de provincie Groningen. Dit rapport is vanaf week 36 op de gemeentelijke website te vinden en is tevens tijdens de openingstijden in te zien bij de receptie in het gemeentehuis.

Veiligheidscijfers en veiligheidsbeleving

Op basis van stellingen hoe mensen zich in hun woonbuurt en bij hun buren thuis voelen is de `sociale kwaliteit' berekend. Hoogezand-Sappemeer heeft het rapportcijfer 6,5 gekregen van de respondenten, evenals de overige middelgrote gemeenten. 61procent van de respondenten vindt het prettig wonen in hun woonbuurt en 17procent ervaart het zelfs als zeer prettig. In de vier andere middelgrote gemeenten voelt 27procent zich wel eens onveilig, in Hoogezand-Sappemeer ligt dit percentage op 23 procent.

Een derde van de mensen gaf aan dat ze vinden dat de gemeente ze niet betrekt bij de aanpak van leefbaarheid en veiligheid en eenzelfde aantal is niet tevreden over de informatie de ze krijgen van de gemeente bij de aanpak. Hoogezand-Sappemeer scoort op dit vlak iets beter dan de andere middelgrote gemeenten, met een 5,2 ten opzichte van een 5,0.

Ook op het punt van dreiging presteert de gemeente 0,2 punten beter dan de andere middelgrote gemeenten. De meeste dreiging die ervaren wordt, is door dronken mensen op straat, drugsoverlast en mensen die op straat lastiggevallen worden.

Veiligheidsbeleidsplan

De gemeente gaat de resultaten uit de veiligheidsmonitor gebruiken bij het ontwikkelen van een nieuw veiligheidsbeleidsplan voor de komende jaren. Hierin worden onder andere projecten opgenomen voor het bestrijden van verschillende soorten overlast, het terugdringen van fietsendiefstal en het plegen van vernielingen. Het streven is om het plan in het voorjaar van 2009 te presenteren.