Gemeente Hoogezand-Sappemeer

Bijstandsfraude aangepakt: 58.000,- terugbetalen - persbericht 047, 2008

Een 38-jarige vrouw uit Hoogezand heeft de gemeente Hoogezand-Sappemeer benadeeld omdat zij haar samenwonen voor de gemeente verzweeg. De vrouw ontving een uitkering van de Gemeente Hoogezand-Sappemeer maar woonde vanaf mei 2004 samen met een 28 jarige man uit Nieuweschans.

Uit onderzoek van het Samenwerkingsverband Sociale Recherche Groningen bleek dat het stel vanaf 2004 voor de gemeente verzweeg dat zij samenwoonden. Tijdens deze periode heeft de man ook nog ingeschreven gestaan in de gemeente Reiderland. Het gehele bedrag van ruim EUR 58.000,- wordt van beide personen teruggevorderd. Het Samenwerkingsverband Sociale Recherche Groningen heeft proces-verbaal opgemaakt tegen de man en de vrouw.

Hoogezand-Sappemeer wil fraude met uitkeringen voorkomen

Onze gemeente heeft een sociaal beleid. Het college vindt dat iedereen de kans moet hebben om mee te doen. Om dit te bereiken biedt de gemeente Hoogezand-Sappemeer een groot aantal regelingen aan.

Maar de gemeente Hoogezand-Sappemeer wil alleen een uitkering verstrekken aan mensen die het echt nodig hebben. Daarom doet de gemeente Hoogezand-Sappemeer er alles aan om fraude te voorkomen.

Gevolgen voor de fraudeur

De gemeente treedt hard op tegen fraude. De gevolgen voor de fraudeur zijn ernstig. De fraudeur riskeert een strafzaak en daarmee een strafblad. Bovendien verlaagt de gemeente de uitkering als hierop nog steeds recht bestaat. Verder moet de fraudeur de uitkering bruto terug betalen. Dit betekent dat gemiddelde zo ongeveer 40 procent meer terugbetaald moet worden dan netto is uitgekeerd. De fraudeur moet alles in één keer terugbetalen. Als dat nodig is legt de gemeente beslag op inkomen en goederen.

Opsporen van fraude

Om deze gevolgen voor de fraudeur te voorkomen heeft de gemeente de voorlichting, de dienstverlening en de controle flink verbeterd. Ook zijn onze casemanagers speciaal getraind in het opsporen van fraude en worden ze regelmatig bijgeschoold op dit gebied. Verder heeft de gemeente twee bijzondere controleurs in dienst, die volledig bezig zijn met het opsporen van fraude.

Tevens werkt de gemeente Hoogezand-Sappemeer samen met 11 andere gemeenten in een samenwerkingsverband Sociale Recherche Groningen. Een sociaal rechercheur heeft dezelfde bevoegdheden als de politie. Bij vermoedens van fraude schakelt de gemeente een sociaal rechercheur in.