Gemeente Edam-Volendam

Gemeente Edam-Volendam, OM en Politie maken gezamenlijk een vuist tegen drugs

Binnenkort starten de kermissen weer in de Gemeente Edam-Volendam. Traditioneel een groot en gezellig feest en om ook dit jaar het feest voor iedereen zo leuk mogelijk te maken hebben de Burgemeester, de politie Zaanstreek-Waterland en het Openbaar Ministerie de handen weer ineengeslagen om het gebruik van en de handel in drugs aan te pakken. Door alle partijen wordt dit jaar nog steviger dan voorheen ingezet op gezamenlijke bestuurlijke- en strafrechtelijke handhaving.

De politie zal gerichte controles houden op drugsgebruik en drugshandel. Er geldt een Zero Tolerance- en lik-op-stukbeleid. De politie zet extra mensen in en ook worden er Bijzonder Opsporingsambtenaren van de gemeente ingezet, als aanvullend toezicht. Verdachten zullen pas het politiebureau verlaten nadat er contact heeft plaatsgevonden met de Officier van Justitie, die op zaterdag en zondag op het bureau aanwezig zal zijn. Kort en goed: drugsgebruik en drugshandel worden niet toegestaan.

Deze maatregelen geven invulling aan het onderdeel repressie van het overkoepelende Plan van Aanpak Alcohol- en drugsontmoediging. Nieuw dit jaar is dat de burgemeester in zeer ernstige gevallen kan overgaan tot het toepassen van bestuursdwang. Zon bestuurlijke sanctie kan het opleggen van een dwangsom zijn, maar in uiterste instantie zelfs het sluiten van een woning of Horeca-gelegenheid. Deze maatregelen staan benoemd in het nieuwe Handhavingsprotocol Opiumwet en art. 2.7.1. APV, dat de burgemeester in overeenstemming met OM en politie recent heeft vastgesteld. Binnenkort is dit protocol te vinden op de internetsite van de Gemeente Edam-Volendam. Verder zal dit jaar tevens op grond van de Opiumwet worden vervolgd. Overtreding van deze wet kan betekenen dat sprake is van een misdrijf, dat als zodanig door politie en de Officier van Justitie wordt afgehandeld.

Ook de inwoners van Edam-Volendam kunnen uiteraard een bijdrage leveren aan een veilige kermis. Zij worden verzocht verdachte gedragingen te melden bij de surveillerende agenten, het wijkteam aan De Deimpt of via 0900-8844 (lokaal tarief). Meldingen kunnen ook anoniem worden gedaan via Meld Misdaad Anoniem (0800-7000).

Het is duidelijk dat het doel van alle maatregelen is om een drugsvrije kermis 2008 te bewerkstelligen. Het beleid zal ook ná de kermis gehandhaafd blijven. Wij wensen iedereen een gezellige kermis toe.

Burgemeester Edam-Volendam

Officier van Justitie

Unithoofd De Waterlanden, politie Zaanstreek-Waterland