Raad van State


dinsdag 26 augustus 2008
Zitting over de weigering door het college van burgemeester en wethouders van Midden-Delfland om bestuurlijke maatregelen te treffen tegen afvalwaterzuiveringsinstallatie Delfluent B.V. in de Harnaschpolder in Schipluiden. Meerdere inwoners van Rijswijk hebben om de maatregelen verzocht. Zij vinden dat delen van de installatie in strijd met de bouwvergunning van Delfuent zijn gebouwd. Hierdoor zeggen zij extra geur- en geluidsoverlast te ondervinden. Volgens het college is de installatie wel in overeenstemming met de bouwvergunning gebouwd en moeten bezwaren tegen geur- en geluidsoverlast in het kader van de milieuvergunning worden beoordeeld. De inwoners zijn het niet eens met de weigering en komen in hoger beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. In een eerder beroep zijn zij door de rechtbank Den Haag in het ongelijk gesteld. De Raad van State oordeelde al eerder over het verzoek van de omwonenden om maatregelen te treffen tegen Delfluent, vanwege vermeende strijd met de milieuvergunning voor de afvalwaterzuiveringsinstallatie. Deze uitspraak van 9 april 2008 is onder zaaknummer 200706272/2 te vinden op deze site. (zaaknummer 200800185/1)

11.00 uur

Zitting over de weigering door het college van burgemeester en wethouders van Oost-Gelre om bestuurlijke maatregelen te treffen tegen de sport- en dansactiviteiten in een pand aan de Heydenrijck in Groenlo. Stichting Omgevingsrecht uit Almelo had om de maatregelen verzocht. Volgens haar is sprake van strijd met het bestemmingsplan en ondervinden omwonenden overlast van de activiteiten. Het college heeft het verzoek geweigerd, omdat de stichting volgens haar geen direct belang heeft bij maatregelen tegen de activiteiten. De stichting is het daar niet mee eens en komt in hoger beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Haar eerdere beroep is door de rechtbank in Zutphen ongegrond verklaard. (zaaknummer 200800249)

11.00 uur

Zitting over de dwangsom die het college van burgemeester en wethouders van Berkelland heeft opgelegd aan een inwoner van Eibergen. De gemeente wil dat de inwoner het asbesthoudende materiaal verwijdert van zijn terrein aan de Hoonesweg in Eibergen. De inwoner is het niet eens met de dwangsom en komt in beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Volgens hem is het asbest recent pas aan de oppervlakte gekomen bij onderhoudswerkzaamheden aan een greppel op zijn terrein. Hij stelt niet van het bestaan van het asbest te hebben geweten en vindt dat er geen sprake is van het dumpen van afval. Daarom kan hem geen dwangsom worden opgelegd, aldus de inwoner. (zaaknummer 200708636/1)
Zitting over de afwijzing door de burgemeester van Rotterdam van een verzoek van een inwoner van Rotterdam om vergoeding van schade als gevolg van de sluiting van discotheek La Xala aan de Prins Alexanderlaan in Rotterdam. De burgemeester heeft naar aanleiding van de vondst van 130 xtc-pillen in de discotheek in 1997 de disco gesloten en de exploitatievergunning van de inwoner ingetrokken. De strafrechtelijke vervolging die op de vondst volgde is in 2004 echter geëindigd in hoger beroep met vrijspraak van de inwoner door het Gerechtshof in Den Haag. Hierop heeft hij de gemeente verzocht om vergoeding van de schade voor een bedrag van bijna 3 miljoen euro. Volgens de burgemeester heeft de inwoner echter geen recht op schadevergoeding. De inwoner is het daar niet mee eens en komt tegen de afwijzing in hoger beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Een eerder beroep is door de rechtbank in Rotterdam ongegrond verklaard. (zaaknummer 200800596/1)