NEN


Normontwerp voor vezelplaten gepubliceerd

maandag 25 augustus 2008, 12:58

De Europese productnorm voor vezelplaten wordt herzien. Belanghebbenden kunnen tot 10 november 2008 commentaar op het ontwerp indienen.

De norm NEN-EN 316 Ontw. Vezelplaten - Definitie, classificatie en aanduidingen gaat over vezelplaten met een nominale dikte van 1,5 mm of meer. De binding is tot stand gekomen door vervilting van de lignocellulosevezels onder invloed van warmte en/of druk of door toevoeging van een bindmiddel.

Classificaties
Vezelplaten worden ingedeeld volgens het productieproces (nat of droog procedé) en vervolgens naar hun specifieke toepassing of gebruiksomstandigheden. De classificaties van de platen worden aangeduid door verschillende lettercombinaties. In vergelijking met de norm uit 1999 is vooral het gedeelte over platen vervaardigd volgens het droge procedé (Medium Density Fibreboard, MDF) aangepast.

Voor wie?
De norm is van belang voor producenten van en handelaren in vezelplaten, voor aannemers, bestekschrijvers en ontwerpers van constructies met vezelplaten, maar ook voor certificatie- en keuringsinstellingen.

Informatie
Voor inhoudelijke informatie over de norm of het normalisatieproces: ir. Annemieke Venemans, telefoon (015) 2 690 280 of e-mail annemieke.venemans@nen.nl.
Een commentaarformulier is op te vragen bij NEN-Bouw, telefoon (015) 2 690 152 of e-mail jessica.moleveld@nen.nl.