Gemeente Oldebroek


Glas en textiel gaan ondergronds naar een nieuw bestaan



Op diverse plekken in de gemeente worden binnenkort ondergrondse containers geplaatst. Deze zijn bestemd voor de inzameling van gebruikt verpakkingsglas en afgedankte kleding. De nieuwe containers vervangen de bovengrondse inzamelpunten en komen, voor zover mogelijk, op dezelfde locaties.

Vanwege hun beperkte omvang boven de grond, leveren de ondergrondse containers een fraaier straatbeeld op. Onder de grond echter hebben ze maar liefst een drie keer grotere inhoud als de oude bakken. De gemeente verwacht bovendien een schoner straatbeeld. De kans op glasscherven op de grond is kleiner en de nieuwe containers zijn beschermd tegen graffiti. Ook levert een ondergrondse container minder geluidsoverlast op bij het vullen.

De graafwerkzaamheden kunnen voor tijdelijke overlast zorgen. De gemeente vraagt hiervoor uw begrip.

Grondstoffen
Als de containers worden geleegd, nemen het glas en het textiel de lift naar een nieuw bestaan. Glas kan oneindig opnieuw gebruikt worden. Van de scherven van ingezameld glas wordt gewoon nieuw glas gemaakt. Hierdoor hoeven er minder grondstoffen uit de natuur gehaald te worden. Kledingstukken die niet meer passen of hier niet langer in de mode zijn, kunnen nog heel goed bij anderen, waar ook ter wereld, in de smaak vallen. Hetzelfde geldt voor schoenen. Van kapotte kleding en ander oud textiel worden bijvoorbeeld garens voor vloerbedekking gemaakt en vulmateriaal voor autostoelen en matrassen. Gescheiden aangeboden zijn glas en textiel geen afval, maar grondstoffen voor nieuwe producten.

Helaas blijft in Oldebroek de hoeveelheid glas (52%) die gescheiden wordt aangeboden nog onder de landelijke norm van 90%. Voor textiel geldt hetzelfde. Daarmee blijven we 18 procent onder de landelijke norm steken.